Медия без
политическа реклама

Гешев изнесе моноспектакъл в комисията "Нотариуса"

Уволненият главен прокурор говори повече за Бойко Борисов и страха му от списъка "Магнитски", отколкото за убития Мартин Божанов

16 Апр. 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Иван Гешев в парламентарната комисия "Нотариуса".

Уволненият преди година като главен прокурор Иван Гешев се яви в парламентарната комисия, проучваща групата за влияние на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Гешев превърна престоя си в комисията в истински моноспектакъл. Той не хвърли никаква светлина върху групата на Божанов, но използва всяка възможност да обяснява как е щял да арестува Бойко Борисов, но не му стигнало времето, как лидерът на ГЕРБ се страхувал от "Барселонагейт" и да не бъде санкциониран по "Магнитски", как щяло да има и други арестувани депутати, ако Висшият съдебен съвет не бил корумпиран и не го уволнил. Гешев каза още, че Борисов ръководел държавата, след като среднощ махал външния министър, явно визирайки снощната промяна в кабинета "Главчев".

Друг лайтмотив на Гешев беше, че в съдебната система има много кръгове на влияние. Той назова различен брой - 10, 86, много повече от 86. Няколко пъти спомена и убития миналия август Алексей Петров, който бил близък с Борисов и с "таткото на Киро, не му знам името".

"Такива групи за влияние има и в парламента. На върха на хранителната верига стоите Вие, политиците. Сега няма разделение на властите", каза Гешев на депутатите, който в началото на мандата си като главен прокурор не беше привърженик на разделението на властите. Клановете на влияние започват от Народното събрание. Във Върховния административен съд сигурно има 10 групи за влияние", каза Гешев. И обясни, че там става дума за големи цифри, милиони всеки ден. Бившият главен прокурор говори и за кръгове в при търговските и административните дела.

Още в началото на заседанието Гешев даде да се разбере, че не изпитва никакви симпатии към депутатите и смята, че нямат нито възможности, нито компетентност да разследват групите за влияние в съдебната власт. "Сам срещу политическия боклук", написа той във "Фейсбук", пускайки снимка от парламента, минути преди началото на заседанието.

Гешев първо се обърна към председателя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) с думите, че той не трябва да води заседанието. Причината - Гешев съдел Минчев за клевета. Бившият главен прокурор обвини Минчев, че се крие зад имунитета си, но пропусна да спомене факта, че всъщност делото му срещу Минчев в Софийския районен съд е прекратено, тъй като Гешев не е платил таксата по него.

После Гешев нахока депутатите, че са съсипали Конституцията и са я направили мръсна дрипа. "Единственият смисъл от днешната седянка е да си направите предизборен пиар и както видях, да се смачкат репутационно определени магистрати. Използваха Ви в ролята на полезните идиоти. Накрая Ви изплюха", продължи Гешев, предричайки, че в следващия парламент ПП-ДБ ще се молят за някоя троха.

"Очаквах Бойко Рашков тука да си говорим за контрабанда, Христо Иванов да си говорим за право, макар че той не разбира от право", продължи Гешев.

Никола Минчев го репликира, че явно той прави политическата си кампания.

Настимир Ананиев (ПП-ДБ) му припомни, че е имал 4 години да арестува Борисов, както и че е имал достатъчно време да работи по групите за влияние в съдебната власт.

Гешев постави въпроса и защо МВР крие дали Божанов е бил секретен сътрудник, след като той вече е покойник и това не може да е държавна тайна. Гешев говори и че било масова практика в МВР да се пазят такива хора. И тази практика била известна на всички, включително и на министъра. Не каза обаче какво е сторил за да прекрати това, докато беше на най-високо място в държавното обвинение.

Макар че в кориците на делото за групата на Божанов има свидетелски показания, че Гешев се е познавал с него, самият бивш главен прокурор отрича това. "Нямам никакво отношение към Мартин Нотариуса", заяви той пред депутатите. И го определи като "треторазряден измамник, който си служи с имена".

После Гешев разказа несвързано как имало сигнал, че Божанов е проследил колата му до адреса му "в известния баровски квартал Волуяк".

Като "дребнотемие" определи Гешев обвиненията, че прокуратурата използва различни новинарски сайтове, за да пуска през тях материали, по които после да се самосезира и да образува дела.

Освен това се оказа, че Гешев знаел за контрабандния канал, който сега е в центъра на скандала с агенция "Митници", още по времето на един служебен министър, чието име забравил. "Чух, че е в много близки отношения с тия хора, но нищо не можем да правим срещу него", каза объркано Гешев и така и не обясни как поведението да не се прави нещо срещу някого се връзва с твърденията му колко е бил независим и работещ в полза роду.

Накрая Гешев каза, че предлага "да разваляме седянката" и си тръгна.

След това Росица Кирова (ГЕРБ) постави под съмнение дали изобщо комисията трябва да продължава да заседава, тъй като само си "чешем езиците" и обиждаме себе си. За това предложения гласовете бяха 7 на 7 и така то беше отхвърлено.


КОЙ НЕ СЕ ЯВИ В КОМИСИЯТА

Адвокатът Велимир Атанасов, сочен за близък на Нотариуса, е пратил писмо до комисията, че няма да се яви по здравословни причини. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов също е отказал да се яви. Така стана и в началото на април. Не дойде и бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Нямаше го в залата и друг адвокат, когото депутатите искат да питат за връзки с Нотариуса - Емил Писков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?