Медия без
политическа реклама

Гешев е ни чул, ни видял за Петьо Петров - Еврото и "Осемте джуджета"

25 Март 2024
Иван Гешев
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев нищо не знае за бившия следовател, а сега укриващ се адвокат Петьо Петров - Пепи Еврото, нито за прословутото му заведение "Осемте джуджета". Това се вижда от протокола за разпит на Гешев, проведен миналия октомври. Протоколът е поредният, който Антикорупционният фонд публикува в серия, наречена СГП-лийк. Според източници на "Сега" протоколите са автентични. Разпита водят прокурорът Йордан Петров и следователят Биляна Христова.

Гешев е дал показания по дело срещу прокурора Константин Сулев, който беше разследван за това, че неправилно е привлякъл като обвиняем Петров. Наскоро Софийската градска прокуратура внесе делото срещу Сулев в съда. С престъплението си Сулев е облагодетелствал Иван Гешев, твърди обвинението.

Гешев казва пред разследващите, че "с голяма степен на вероятност", че като главен прокурор не е посещавал ресторанта "Осемте джуджета", нито е виждал лично Петьо Петров, а няма спомен да го е правил и преди това. Той обаче хвърля предположението, че ръководители в прокуратурата и високопоставени лица, са се сещали с Петров. Включително говори, че е възможно тези хора да са гостували и в дома на Петров, където носели документи от градската прокуратура.

"Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки от въпросите Ви, смятам, че е забавно от юридическа гледна точка", казва бившият началник на държавно обвинение. Колкото до Петров, Гешев казва, че го познава от 90-те години на миналия век, когато е бил прокурор на районно ниво. Но не го е виждал, докато е бил главен прокурор. "Поне докато съм главен прокурор - 3 години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант. Нямам спомен да съм ходил преди това", казва Гешев. 

Но продължава: "Подозирам, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали доста по-често неговия дом и ресторант, така че не е лошо това да бъде установено и в случай че ги установите, в което не се съмнявам, защото задължение на всеки магистрат е да разкрива обективната истина, може да се окаже теоретично, че тези хора може да са посещавали домашния му адрес, носили са документи от СГП и са били в топли отношения", заявява Гешев, внушавайки, че това не са просто предположения.

На няколко пъти в разпита си той споменава градския прокурор на София Илиана Кирилова и един от заместниците ѝ - Божидара Ганева, като казва, че били притеснени от някакви твърдения по воденото първоначално в районната прокуратура разследване срещу Петров.

"Те много държаха делото да се приеме по компетентност, защото има съответните основания. Аз им казах да се разберат с г-жа Зартова (по това време тя е районен прокурор на София), защото те са компетентни за това. Честно казано, не помня какво се случи", казва още Гешев. На въпрос дали е разговарял с районния прокурор тогава Невена Зартова за това дело, дали е давал указания кои свидетели да се разпитват и дали делото е било на специален надзор, Гешев казва, че това може да се провери, но указания не е давал. Всъщност делото, образувано срещу Петров по спешност в районната прокуратура, в последствие е иззето от Софийската градска прокуратура. Там е и отменено като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев е предаден на съд за престъпление по служба. За внесения обвинителен акт съобщи Софийският градски съд. Сулев е обвинен, че за времето от 30 май до 1 юни 2023 г.

"Никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото от 30 години съм в системата и не съм помияр. Нормално е да разговарям по различни теми, но не и да влияя върху вътрешното убеждение на хора, които носят отговорност и се подписват под актове", свидетелства Гешев.

Той обяснява, че ръководството на градската прокуратура било "силно притеснено" и имало напрежение с районната прокуратура.

"Във връзка с това имаше комуникация между всички страни и аз казах на Кирилова (шефката на СГП Илиана Кирилова, б.а.) да "не ме занимава с глупости", защото за мен тогава приоритет бяха процедурите във ВСС и опита да бъда убит и това не представляваше интерес за мен", казва бившият главен прокурор.

В разпита е коментиран и записът на разговора на Гешев с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев. Той беше разпространен от самия Гешев миналата година в разгара на скандала, който приключи с уволнението му като главен прокурор. Гешев обаче отрича да е правил записа, а подозира за това Стоев и добавя, че градският прокурор Кирилова много държала да се образува досъдебно производство за този запис. Той се чуди защо не се проверява записът по същество, а само създаването му. Всъщност прокуратурата редовно прави точно това - например при записи, засягащи Бойко Борисов.

 

Още по темата