Медия без
политическа реклама

Германските снаряди за Украйна ще се произвеждат в България 

Вече били поръчани 120 000 бройки

27 Февр. 2024Обновена
Укроборонпром

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна. Това става ясно от обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. Новината съобщи немското издание „Шпигел“, позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната и е цитирано от БГНЕС.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

Български боеприпаси

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi. България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна. 

Във връзка със статия на „Шпигел“, в която се твърди, че немската помощ за Украйна ще са български снаряди, премиерът Николай Денков коментира: „Нямам представа какво точно имат предвид. България произвежда снаряди, които се изнасят. Доколкото знам, до момента нямаме директен износ към Украйна, но така или иначе е ясно, че част от тези снаряди отиват в Украйна. Няма новина", посочи той.

Северна Корея е доставила по море 6700 контейнера, които биха могли да съдържат 3 млн. 152 мм. снаряда, съобщи в същото време Блумбърг по данни от разузнаването на Южна Корея.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата