Медия без
политическа реклама

Германски прокурори обявиха за продажба имот на Ружа Игнатова

Апартаментът на криптокралицата в Лондон този месец се е появил на пазара, но след това е изчезнал

27 Яну. 2023
Ружа Игнатова е сред 10-те най-издирвани престъпници от ФБР.
Туитър/ФБР
Ружа Игнатова е сред 10-те най-издирвани престъпници от ФБР.

Българската криптокралица Ружа Игнатова отново е на фокус в британските медии с луксозното си жилище в Лондон. Тя бе разкрита като собственик на апартамент в "Кенсингтън" за 12,5 млн. британски лири (14,2 млн. евро). Би Би Си разкри, че е купила тайно имота с 4 спални, пълен със скъпи картини и дизайнерски дрехи, след като срещу нея започна разследване за измами с фалшива криптовалута. Този месец жилището се е появило отново на пазара, но продавано не от Игнатова или от полицията в Лондон, а от германски прокурори, съобщава британската медия. В момента то не присъства в обявите, но няма официално потвърждение, че е продадено.

Прокуратурата в Билефелд - германски град, известен повече с централата на "Д-р Йоткер" и замък от 13-и век, ръководи разследването срещу Игнатова. Игнатова - 42-годишна българка с германско гражданство, е в неизвестност от 25 октомври 2017 г. Нейната криптовалута OneCoin се смята за една от най-големите измами в тази сфера, като ФБР оценява щетите на 4 млрд. долара. Само във Великобритания, според оценки на Би Би Си, инвеститори са потънали със 100 млн. британски лири (113,8 млн. евро).

С одобрението на прокурорите в Билефелд апартаментът е бил обявен този месец за продажба, съобщи тази сутрин британската медия. Той беше запориран от съда в Гърнзи от 4 ноември 2021 г., след като разследване на Би Би Си разкри, че покупката му е била скрита зад офшорна компания, регистрирана на острова. Игнатова бе разкрита като собственик по силата на нови правила за прозрачност на пазара на имоти във Великобритания.

Първоначалната цена е била 12,5 млн. британски лири - 1 млн. по-малко от цената, платена през 2016 г. Впоследствие офертата е била намалена още веднъж на 11 млн. лири, но в момента имотът вече е свален от обявите. Агенцията Knight Frank не е предоставила информация на Би Би Си дали има продажба, а само е посочила, че спазва всички регулации на пазара.

Прокурорите косвено потвърждават, че има сделка. Надяваме се приходите от продажбата да компенсират жертвите на измамата OneCoin, коментират те. Основната им цел обаче е била да предотвратят връщането на парите обратно при измамниците.

Наред с разкриването на истински собственик, новите правила изискват и да се посочи обичайният адрес на пребиваване. Не е ясно дали такъв е бил посочен за Ружа Игнатова, която е в Топ 10 на най-издирваните престъпници от Би Би Си.

Германските прокурори са повдигнали обвинение срещу адвоката на Игнатова в Германия за пране на пари заради превод на 20 млн. евро за покупка на апартамента, както и на второ жилище в същата луксозна сграда. Адвокатът отрича обвиненията. Процесът срещу него и още двама души продължава, отбелязва Би Би Си.

Развитието на историята дотук:

Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон, съобщава вестник "Таймс", цитиран от БТА. Твърди се, че Игнатова е измамила инвеститори с 3,2 милиарда лири стерлинги в криптовалута.

 

Още по темата