Медия без
политическа реклама

Издирваната от ФБР Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

Криптодамата твърди, че е действителен собственик на имот от 600 кв.м за 13,5 млн.лири

14 Яну. 2023
Туитър/ФБР

Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон, съобщава вестник "Таймс", цитиран от БТА. Твърди се, че Игнатова е измамила инвеститори с 3,2 милиарда лири стерлинги в криптовалута. Въпреки това тази седмица, чрез адвокатите си, тя е предявила официален иск за мезонет с четири спални за 13,5 млн. лири в Лондон. Те твърдят, че Игнатова е действителен собственик на имота в "Companies House". Апартаментът с площ 7000 квадратни фута (650 квадратни метра), който има плувен басейн, е описан като "най-добрият пентхаус". Твърди се, че Ружа Игнатова е пребивавала там за кратко през 2016 г., но имотът до голяма степен е стоял необитаван, с изключение на случайни посещения от хора, свързани с фирмата й OneCoin. В пентхауса има произведения на изкуството на стойност 500 000 лири, включително портрет на Елизабет Тейлър и картината "Червен Ленин" от Анди Уорхол.

Имотът е собственост на "Abbots House Penthouse Limited" - анонимна фиктивна компания, което означава, че името на Ружа Игнатова не фигурира в актовете за собственост на поземления имот или в публичните регистри. Полицията в Лондонското Сити е казала на инвеститорите през 2019 г., че не е в състояние да идентифицира активи на OneCoin в Обединеното кралство, посочва още "Таймс".

За собствеността на Игнатова върху имота се разказва в подкаста "Изчезналата криптокралица" на Би Би Си. Сега обаче Игнатова официално предявява претенции към този имот и е посочена като "действителен собственик", съгласно новите законови изисквания. Собствеността й е регистрирана тази седмица. Лорд Каланан, държавен министър за бизнеса, казва, че новите закони за справяне с незаконното богатство са насочени и срещу престъпниците, които се опитват да перат пари във Великобритания, но, по думите му, няма къде да се скрият. Това повдига въпроса дали апартаментът може да се използва за компенсиране на британските инвеститори, които бяха измамени за милиони лири.

Πpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама българи, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn.

Игнатова, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г., когато САЩ издадоха заповед за нейния арест. Тя основава OneCoin - базирана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута. "Фирмата предлага на купувачите комисиона, ако продадат валута на други хора - "Понци" схема, маскирана като криптовалута, пояснява вестникът.

Въпреки че предлага награда от 100 000 долара за информация, която доведе до ареста на Игнатова, ФБР така и не успява да я открие.

 

Πpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама българи, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn.

 

Един от съоснователите на крипто компанията „OneCoin“ – Карл (Себастиян) Грийнууд – се е признал за виновен по обвиненията на федералния американски съд за измама. Това съобщават от отдела на Прокуратурата на САЩ в Ню Йорк.

 

 

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще продуцира и ще играе във филм за "криптокралицата" Ружа Игнатова. Fake! е проект на компанията "Метро Голдуин Майер", а сценарист и режисьор ще бъде Скот З. Бърнс.

 

"СЕГА" припомня:

Валутата ОnеСоіn e cъздaдeнa през 2014 г. и бързо набира световна популярност. Но преди две години Германия започна разследване по пoдoзpeния зa измамна схема и забрани търговията с ОnеСоіn.

В рамките на международното полицейско разследване бе изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с OneCoin (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на OneCoin е забранено. Според местните контролни органи, OneCoin служи като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата могат да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, твърди през 2017 г. българското МВР.

Българското дружество OneCoin е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама души зад криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Констатин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара.

Ружа Игнатова е най-новото попълнение в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци. Това съобщи ФБР, добавяйки, че тя се търси заради схема за измами, засегнала милиони инвеститори по целия свят. ФБР предлага до 100 000 долара награда за информация, която би довела до ареста й.

Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис. Сестра му е в неизвестност от 2017 г., когато срещу нея започна разследване в Германия. 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?