Медия без
политическа реклама

Съдружникът на "криптокралицата" Ружа Игнатова се призна за виновен

Самата тя е издирвана от ФБР и Интерпол, но засега няма и следа от нея

18 Дек. 2022
Туитър/ФБР

Един от съоснователите на крипто компанията „OneCoin“ – Карл (Себастиян) Грийнууд – се е признал за виновен по обвиненията на федералния американски съд за измама. Това съобщават от отдела на Прокуратурата на САЩ в Ню Йорк. Другият съдружник – българката Ружа Игнатова - все още остава сред най- издирваните от ФБР, предава БНР.

Карл Грийнууд се е признал за виновен пред съда в Манхатън по обвиненията в измама, извършена по електронен път и пране на пари, които са свързани с пирамидата „OneCoin“. В съобщението се припомня, че съдружникът на Грийууд - българката Ружа Игнатова, все още е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници. 

 

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, е обявена за международно издирване по искане на властите във ФР Германия, съобщава официално българското МВР.

Съобщението на прокуратурата цитира електронна кореспонденция между Игнатова, брат ѝ Константин и Грийнууд. От множеството писма става ясно, че стойността на криптовалутата не била функция от пазара, а просто определяна от „OneCoin“. Самата Игнатова е поискала от компанията, която развива блокчейна да може ръчно и автоматично да определя цената на валутата. От други писма станало ясно, че криптовалутата не се добивала чрез „копаене“. А чрез продажба на тоукъни= (вид единици от блокчейн регистрите, които не се копаят – б.а.). 

„Всъщност ние не „копаем“ валутата, но разправяме глупости на хората“, пише Игнатова до Грийнууд. Самата тя се съгласила с твърдението, че „системата не би проработила сред интелигентните хора ;)”. (оригиналния правопис е запазен – б.а.). 

Ружа Игнатова е най-новото попълнение в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци. Това съобщи ФБР, добавяйки, че тя се търси заради схема за измами, засегнала милиони инвеститори по целия свят. ФБР предлага до 100 000 долара награда за информация, която би довела до ареста й.

Според американските закони Карл Грийнууд може да получи по 20 години затвор по всяко от обвиненията - за заговор за извършване на измама по електронен път, за измама по електронен път и за пране на пари. 

Ръководителят на прокуратурата в Ню Йорк Деймън Уилямс е посочил, че процесът е знак за това, че „всеки, който иска да използва системата на криптовалутите за измами“, ще бъде преследван. Самата Ружа Игнатова е в неизвестност от пет години. МВР казва, че тя е освободена от българското си гражданство през 2017 г. 

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще продуцира и ще играе във филм за "криптокралицата" Ружа Игнатова. Fake! е проект на компанията "Метро Голдуин Майер", а сценарист и режисьор ще бъде Скот З. Бърнс.

Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах твърди, че контакти в София са я предупредили, преди Игнатова да изчезне безследно. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата