Медия без
политическа реклама

Германия разполага полицаи на Летище София в помощ на България

Германски федерален вътрешен министър е у нас за първи път от 2008 г.

15 Апр. 2024
Нанси Фезер и Калин Стоянов
Скрийншот видео БНТ
Нанси Фезер и Калин Стоянов

Германия ще предостави свои служители, които да бъдат разположени на Летище София, за да помагат на българските им колеги. Това се разбра от думите на федералния министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер, която е на посещение в България. Тя определи разполагането на германски полицаи у нас за поемане на солидарна отговорност.

Министърката и българският вътрешен министър Калин Стоянов посетиха границата при  ГКПП – „Капитан Андреево“, която Фезер нарече най-натоварената в цяла Европа. На Капитан Андреево Стоянов показа на германския си колега работата на граничните власти на пункта и дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.

България включи и Европейската служба за гранична и брегова охрана "Фронтекс" в битката за влизане и в сухопътния Шенген.

"Посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 г.", заяви министър Стоянов и благодари на Нанси Фрезер за подкрепата й за влизането на страната ни в Шенген. "За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока. Искам да уверя всички, че ситуацията по българко-турската границата продължава да е изключително спокойна - от началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7 хиляди чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 хиляди. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата", добави вътрешният министър.

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген", заяви Нанси Фрезер.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

На въпрос за вече подписания Пакт за миграция и убежище Стоянов отговори, че той реално дава възможност за солидарна отговорност на всички държави в Европейския съюз. Стоянов посочи, че продължава активната работа с Европейската комисия и след три дни у нас на посещение пристига еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, като това ще бъде и една от темите на разговорите.

Фезер също коментира, че приемането на Пакта е изключително важно за защитата на външните граници. В Европа може да има отворени граници само когато външните граници са надлежно защитени, подчерта тя. Фезер уточни, че от дълги години е работено над този документ, който всъщност предотвратява разделението в Европа и ЕС, налага общи стандарти и обединява.

Журналисти от Германия попитаха българския вътрешен министър за случаите за насилие и нарушаване на човешките права на мигрантите, показвани в техни разследвания от българската граница. "Мога да ви уверя, че от момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Всички случаи се разследват под надзора на специални случаи и нито един случай няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите", заяви Калин Стоянов.

годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.Като тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи определи вътрешният министър скандала в митниците и с бившия главен секретар Живко Коцев. "Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакваният на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", добави Калин Стоянов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата