Quantcast
ГЕРБ съди Рашков за 100 000 лв. заради скандала "Хемус" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ съди Рашков за 100 000 лв. заради скандала "Хемус"

Партията на Борисов е внесла иск в Софийския градски съд
Обновена
3 836
 БГНЕС

Партия ГЕРБ е внесла в Софийския градски съд искова молба за 100 000 лв. срещу вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с изявленията му за парите от магистрала „Хемус“. Делото е образувано и разпределено на съдия-докладчик, съобщиха от съда. За такъв иск държавната такса е 4000 лв. Тя е платена, уточниха за "Сега" от съда.

"На 4 януари ГЕРБ стана обект на публично злепоставяне чрез неверни твърдения, изречени от Бойко Рашков пред представители на редица медии. ПП ГЕРБ заяви, че ще защити правата на хилядите си членове и симпатизанти от лъжите на Бойко Рашков в българския съд", обяви във Фейсбук шефката на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Десислава Атанасова. Тя допълва, че искът е за причинени неимуществени вреди, които ГЕРБ възнамерява да дари на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения.

ГЕРБ заплаши, че ще заведе иск срещу Рашков след твърденията му, че "между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус”, са се насочвали към ГЕРБ". "За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!", заканиха се от ГЕРБ след изказването на министъра.

Преди това пък лидерът на партията Бойко Борисов също заведе иск за 27 хил. лв. срещу вътрешния министър. Това се случи, след като Рашков, говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала "Хемус", каза пред репортерите: "Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми". Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за "клеветите си". "Кажете коя е банката, за да мога да Ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката", настоя Борисов.

Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ "Хемус", са отивали към ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти, след като бе разпитан от Софийската градска прокуратура. Рашков обясни, че е казал това и на прокурора. В отговор бившите управляващи заплашиха шефа
Искът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще заведе срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков, е за над 25 хил. лв. Това научи "Сега" от адвоката на Борисов Менко Менков. Юристът отказа да съобщи точно какво обезщетение ще търси Борисов, но обясни, че делото за вреди ще бъде заведено в Софийск

 

Ключови думи:

ГЕРБ, Бойко Рашков, иск, съд

Още

Бойко Борисов иска незабавната оставка на кмета на Пловдив

04.02.2023

Обновена

6170
Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

26.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7480
ГЕРБ ще спасява Гешев през Конституционния съд