Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се отметна от детските за всяко дете

Съуправляващата ВМРО се обяви срещу новото решение на партньора си и го нарече "перверзия"

14 Ноем. 2020Обновена
Бойко Борисов
Фейсбук
Бойко Борисов

След като тръбеше, че догодина ще дава детски на всяко дете, защото всички трябва да са равни, ГЕРБ предприе налудничавия ход да се отметне от това обещание. Преди второ четене на закона за бюджета за 2021 г., Даниела Дариткова, Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ са внесли промяна, според която подоходният критерий за детски надбавки се връща, а спестените 204 млн. лв. от това се пренасочват към друго обещание - да има по-високи заплати за полицаите и добавки за лекари, медицински сестри и санитари. Само преди 10 дни премиерът Борисов лансира допълнителни над 600 млн. лв. за полицаите, медиците и децата с думите: "Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа".

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащането на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представителите на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", аргументират се вносителите на промяната. Това е добър пример за стихийното законотворчество у нас, което често зависи единствено от волята на премиера Борисов и се предприема без разчети, анализи и аргументи.

Сега вместо да отпадне, изискуемият доход се увеличава, за да се разшири кръгът от семействата, които ще получават детски. Според вносителите той се увеличава "в много по-висок размер" - от 410 на 510 лв. средномесечно на човек от домакинство, а за получаване на непълен размер добавка (80%) условието ще бъде доход от 510 до 650 лв. при 410-510 лв. сега. Борисов е спазил поне едно свое обещание към родителите - размерът на добавката се увеличава с 10 лв. на дете, което също е определено като "значително увеличение". То наистина е 25%, защото сумата е 40 лв. и става догодина 50 лв. на дете. За две деца сумата се повишава от 90 на 110 лв., за три - от 135 на 165 лв., а за четири и повече деца - 185 лв.

"В резултат на тези изменения се осигурява допълнителен ресурс от 204 860 000 лв., който ще се използва за осигуряване на необходимия ресурс за лекари, за специалисти по здравни грижи и за служителите от МВР", посочват вносителите. Този цитат оставя съмнение, че причината да няма детски за всички деца не е в общественото недоволство, а е опит да се натъкмят разходите в бюджета.

Ангажиментите към лекарите и към полицаите ще бъдат изпълнени в размера, в който бяха обещани. Полицаите ще получат още 5% увеличение на заплатите си към 10-те процента, които бяха планирани от самото начало. Това ще струва 77 млн. лв. Лекарите ще получават по 600 лв. месечна добавка в период на извънредна обстановка, медицинските сестри и другите специалисти по здравни грижи - по 360 лв., а санитарите - по 120 лв. С тази цел ще бъде предвиден допълнителен трансфер по бюджета на НЗОК от 237 млн. лв.

 

КОНТРА НА "ПЕРВЕРЗИЯТА" НА ГЕРБ

Съуправляващата ВМРО обаче се обяви против решението на ГЕРБ да се отметне от предложението си за детските надбавки. Депутатите от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов обявиха в събота, че ще гласуват против поправките на коалиционните си партньори.

"Не мога да се начудя на начина на мислене на някои хора в ГЕРБ! Едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021 г. беше именно отпадане на подоходния критерий за т. нар. "детски надбавки". Не че сумата е голяма и ще реши проблемите на българските деца, но е знак от страна на държавата, че мисли за всички, а не само за децата на маргиналните групи и на тези, които крият доходи", заяви на страницата си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който е и един от най-активните депутати на формацията.

По думите му това, че няма надбавки за всяко дете, е "дразнеща несправедливост, въведена от НДСВ, крепена от БСП, а сега и от ГЕРБ". "Още по-перверзно е да се противопоставят детските на полицаи и лекари! Категорично не подкрепяме подхода и ще гласуваме срещу него в залата на НС. ВМРО от години смята, че ВСЯКО българско дете трябва да получава държавна подкрепа. Пътищата са два: т. нар. детски надбавки и семейното подоходно облагане", посочи още депутатът.

Веселинов е внесъл снощи предложение да отпадне подоходния критерий при получаване на месечна помощ за отглеждане на дете.

"Вторият вариант ще разработим и предложим в заседанието на Комисията по бюджет и финанси - за всяко дете родителят да може да намалява данъчната си основа с по 4000 лв.годишно. Т.е. да остават поне 400 лв.за нуждите по отглеждането му. Надявам се разумът в парламентарната зала да надделее", обясни той.

"Категорично не приемаме мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет, дори за временната, искана от тях (за 2021-а година), подобна мярка. Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв., който разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет. Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка", се казва в отделна позиция на ВМРО. 

 

ОТ АРХИВА

Преди един месец пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева обясни, че "това са предложения, които ние сме дали още в началото на тази година. Така че още в началото на кризата ние сме имали предвид, че от една страна трябва да подпомогнем българските семейства, защото всички страдат относително еднакво, всички са обект на ковид кризата. И от друга страна защото това с универсалните детски добавки е политика, която се водеше дълги години. Беше отменена през 2001 г., а сега се връщаме обратно, защото смятам, че всяко българско дете има равни права по отношение на детските добавки". В същото интервю тя каза и че "трябва да има поне една социална помощ, която да бъде за всички, защото българските деца са с равни права и всяко българско дете трябва да се чувства достоен гражданин на тази страна".

 

Други провали с подкрепата на родителите - Само 49 семейства се добраха до помощите за принудителен отпуск

 

Въпреки че бюджетните закони вече са в парламента, премиерът Бойко Борисов обяви нов рунд на раздаване на пари, като необходимите за това промени ще бъдат внесени между първо и второ четене на бюджета в Народното събрание.

Ключови думи:

бюджет 2021, Бойко Борисов

Още по темата