Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ поиска от ПП нов състав на кабинет

"Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия", коментира спешно завърналият се Кирил Петков

30 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова
Томислав Дончев и Мария Габриел не позволиха на медиите да задават въпроси и напуснаха трибуната веднага след блиц изказванията си.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство не са пропаднали необратимо въпреки изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". За да имат те развитие обаче, е необходима промяна в отношението и претенциите от страна на десните.

Това заявиха на извънреден брифинг в Народното събрание представителите на ГЕРБ Мария Габриел и Томислав Дончев.

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете - каза Габриел. - Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих."

Доскорошният еврокомисар, която беше кандидатът на ГЕРБ за премиер, допълни:

"Нека бъдем ясни: разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията ни е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическия живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа."

От последвалото изказване на Дончев пък стана ясно, че ще се настоява за преосмисляне на предложения от ПП и ДБ проектосъстав на кабинета, който да включва повече представители на ГЕРБ.

"Искам да се обърна към всички колеги и не искам това да бъде възприемано като някакъв ултиматум. По-скоро като приятелски съвет. Сменете подхода. Не може с 15% от народните представители да искаш да получиш цялата власт", заяви бившият вицепремиер. ПП имат 37 депутати. 

 

НЕДОВОЛСТВО

С декларация от парламентарната трибуна излезе депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер. Той заяви,  че е трудно "да си представим работа с ГЕРБ", но и че това трябва да се направи в името на правителство, което да бъде "за всички ни". При тези думи част от герберските депутати напуснаха пленарната зала, а други приеха думите на Лорер със смях и подвиквания от място. 

Той се обърна и към президента Румен Радев, който вчера с голяма неохота даде втория мандат на ПП-ДБ, като заяви, че "не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и публични самопризнания". Лорер му отговори от трибуната, че България е република с парламентарно управление, а законите трябва да се спазват и по буква, и по дух. "Най-висшата роля на президентството е да ни обединява. Обединението е ценността", каза Лорер.

Кирил Петков съобщи във Фейсбук, че се е прибрал преждевременно от Братислава. "След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции“, написа Петков във Facebook.

"Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и проевропейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот.

"Днес отново истинският гарант за демокрацията - хората от площада, ще заявят, че автократичните амбиции няма да се реализират, дори когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс - но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати. Не ни е страх и няма да се откажем!", заключава  той.

 

ПОКАНА

Минути след изказванията на двамата представители на ГЕРБ, номинираният от ПП-ДБ за министър-председател Николай Денков обяви, че се надява преговорите да бъдат подновени в най-скоро време.

"Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още утре. ГЕРБ да решат какво ще правят, топката е при тях. Каним ги утре. Компромиси и размразяване. Да седнем на масата, не пред медиите" заяви той пред bTV.

Своето мнение изказа и Лена Бориславова от ПП:

"Аз бих разбрала замразяване ако има някакво разминаване по политики, но замразяване поради вътрешни записи, казани в дълги дискусии, казани в емоционални моменти, когато партията взема изключително тежки решения, не ми се струват като легитимен опит за замразяване. Не мисля, че имаше нещо притеснително, което колегите от ГЕРБ не са очаквали да чуят."

Ключови думи:

ГЕРБ, ПП-ДБ

Още по темата