Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обвини Кирил Петков, че е издал държавна тайна

Елеонора Митрофанова не може да бъде изгонена заради сигурността на българските моряци в Мариупол

08 Апр. 2022
Булфото
Кирил Петков

ГЕРБ обвиниха премиера Кирил Петков, че е издал класифицирана информация във връзка с акцията по спасяване на българските моряци, блокирани в Мариупол. Партията на Бойко Борисов настоя президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб, обяви по време на блиц контрола в парламента премиерът Кирил Петков, цитиран от БНР. Групата е била готова да изтегли екипажа в началото на седмицата, но ситуацията е била твърде рискована, обясни премиерът. "Молбата на капитана беше - оставете ни тук за момента, рискът според нас е по-голям отколкото на вас ви докладват”, обяви Петков. И продължи: "Когато имам такъв призив от капитана, аз казах – те трябва да си решат, това е тяхна отговорност, техните животи, и аз не мога да кажа нищо повече оттук".

"Искам да ви уверя също, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна", добави премиерът.

Тези разяснения от Петков за български разузнавачи в Мариупол дадоха повод на ГЕРБ да настоява президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

“Министър-председателят от трибуната на Народното събрание (НС), на открито заседание, съобщи за специализирана операция, извършвана от "Военна информация", и освети не само български военнослужещи, но и изложи на риск живота на тези хора, коментира шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Надявам се, че тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната и е съгласувана също с президента Румен Радев като върховен главнокомандващ”, допълни тя. Настояваме за спешно свикване на КСНС, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, но е и държавна тайна, допълни тя, продължи Атанасова, цитирана от БТА.

Сигурността на моряците като индулгенция за Митрофанова

От думите на Петков се разбра още, че изгонването на руската посланичка Елеонора Митрофанова няма как да се случи заради сигурността на моряците в Мариупол. Според Петков следващата стъпка по отношение на Митрофанова е тя да бъде обявена за персона нон грата, но е "по-целесъобазно" тази стъпка да се предприеме на ниво Европейски съюз, тъй като засега няма страна от ЕС, която да е направила такова нещо. (Всъщност това направи Литва, бел. ред.)(Петков припомни, че до момента сме отзовали десет руски дипломати, направени са и няколко забележки на Митрофанова.

Другата причина е, че безопасността на българските моряци на борда на блокирания в Мариупол кораб "Царевна" зависи и от руска страна. "Аз лично не бих рискувал и застрашил възможността за тяхното спасяване", каза Кирил Петков в кулоарите на парламента след днешния блицконтрол. Той заяви, че на борда на кораба има 15 българи, чийто живот зависи от това. "Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда цялостната картинка", заяви той.

"Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взривен. В понеделник сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно", разказа премиерът. При комуникация с капитана, той казал, че не се стреля, но не можел да е сигурен дали няма да се стреля пак. "Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно", категоричен беше Кирил Петков.

Предложението на ДБ от парламентарната трибуна тази сутрин руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата предизвиква напрежение в управляващата коалиция.

МОСКВА ГОНИ ДВАМА БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТИ

Русия обяви двама служители на българското посолство за "персона нон грата", съобщи ТАСС. Руското външно министерство определи решението като ответна мярка за "лишеното от мотиви решение" на България да изгони двама руски дипломати през март. След това бяха изгонени още 10 служители на руското посолство у нас, а първият секретар е разследван за шпионаж.

"На 8 април Николай Трифонов, шарже д'афер на Република България в Руската федерация, е бил поканен в руското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството за обявяване на двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата", се казва в изявлението.

Българското правителство връща посланика си от Москва Атанас Кръстин за консултации. Според дипломатическия протокол  посланик Митрофанова реципрочно трябва да си отиде в Русия, това съобщи в Брюксел премиерът Кирил Петков.

 

Още по темата