Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ е готова на всичко, за да има правителство

"Възраждане" ще търси подкрепа от БСП за кабинет

22 Апр. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Росен Желязков от ГЕРБ

ГЕРБ ще направят всичко, за да се състави редовно правителство. Това става ясно от изказвания на представители на партията от вчера и тази сутрин. След като председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че ще излъчат кабинет на малцинството с първия мандат, днес Росен Желязков обяви, че партията му може да подкрепи мандат на ПП-ДБ.

"Даже сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние може да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, да не отиваме къ предлагане с първия мандат на кабинет“, каза Желязков пред bTV.

Според него в коалицията ПП-ДБ има противоречия и отстрани погледнато изглежда, че „Продължаваме промяната“ са по-склонни да управляват, докато „Демократична България“ се стремят бързо да стигнат до местните избори. „ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че т започват да подготвят почвата за нови избори“, коментира Желязков, който беше избран за председател на НС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова вчера ПП-ДБ да кажат ясно от кого ще искат подкрепа за правителство с техния мандат. „Това не беше ултиматум, изнасяне на въпроса преди връчването на мандата. В политиката с всички означава с никого“, уточни Желязков. По думите му политическият разговор губи своята логика при формулировката „ние не искаме ГЕРБ да участват в управлението, но много искаме да ни подкрепят“.

Деница Сачева от ГЕРБ пък заяви, че са готови предложат и експертен кабинет, и на малцинството. „България няма нужда от това за шести пореден път да получи същият отговор – това, че хората няма да дадат своя вот на нито една политическа сила да управлява самостоятелно", смята Сачева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори постави на карта съществуването на партията, ако това е цената, която трябва да се плати за съставяване на кабинет. "Вместо да кажем: добре, в името на държавата се обединяваме. Понасяваме пасиви, изваждаме за една година държавата от кризата. После дори да ни няма, все ще се намерят партии и лидери да дойдат", заяви Борисов. "Времето на популизма приключи. Тук или ще има смели партии, които да защитат държавата си, храбри партии, включително и колегите от "Възраждане", ДПС, БСП", каза още той.

СЪЮЗНИЦИ

Ако третият мандат отиде при "Възраждане", партията на Костадин Костадинов ще търси подкрепа за правителство. Това каза депутатът Деян Николов пред БНТ. "Желаем третият мандат да дойде при нас и да търсим подкрепа за съставяне на правителство на "Възраждане". Ще предложим правителство и ако успеем да намерим достатъчна подкрепа, то ще се реализира. Поставили сме основните си цели. Няма партия най-близко до нас. Ще търсим подкрепа включително и от БСП, ако се налага, но за правителство на "Възраждане", коментира Деян Николов.

Ключови думи:

ГЕРБ, Възраждане

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?