Quantcast
Гарата в Перник влиза в битката с хаоса с билети в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гарата в Перник влиза в битката с хаоса с билети в София

Столична община е сключила договор с БДЖ за дистрибуцията на талончета от 1,6 лв.
2 408
 Илияна Кирилова

Столична община се сети за още една екзотична идея за преодоляване на безпрецедентния хаос с продажбата на билети за градския транспорт, която самата тя забърка през последните месеци. Центърът за градска мобилност, който отговаря за дистрибуцията на превозни документи, обяви, че от 1 февруари билети от 1,6 лв. и талони за 10 пътувания ще се продават на ж.п. гарите в София и в околни градове като Перник, Своге, Ихтиман, както и в офисите на БДЖ. "Превозни документи за обществения транспорт ще се продават и в 19 офиси на БДЖ от 1 февруари 2021 г. Центърът за градска мобилност, със съдействието на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, сключи договор с Български държавни железници за съвместна дейност. Целта е да се даде още по-голяма възможност на пътниците да се снабдяват бързо и удобно с превозни документи", се казва в съобщението на ЦГМ.

Както "Сега" нееднократно писа, от зимата на м.г. в София цари невероятна бъркотия с продажбата на билети за наземния транспорт, която е свързана и с въвеждането на електронна система за таксуване на пътниците. Според обещанията на кмета Йорданка Фандъкова такава система трябваше да заработи най-късно на 1 януари 2021 г., но и в момента тя продължава да е в тестов период. В хода на внедряването й още миналата зимата от ЦГМ демонтираха апаратите за продажба на билети в тролеите и трамваите с пояснението, че след няколко месеца те няма да са нужни. По-късно заради епидемичната обстановка шофьорите на превозни средства също спряха да продават талончета от 1,6 лв., но това започнаха да правят контрольорите на ЦГМ. След Нова година обаче те отново започнаха да проверяват и глобяват пътуващите, въпреки че хора от различни части на София масово започнаха да сигнализират, че по спирките в техните квартали липсват пунктове за билети. Въпреки това от ЦГМ отговориха, че няма да предприемат нищо и че такава ще е ситуацията поне до месец май, когато новата тикет система най-после трябва да заработи.

Все пак днес става ясно, че от общинската фирма са размислили и обявяват поредните половинчати мерки за справяне с положението. "БДЖ приеха да бъдат наши партньори така, както преди това направиха Български спортен тотализатор и Български пощи, каза Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност. В касите на БДЖ ще се продават билети за еднократно пътуване, талони от по 10 билети, дневни карти. Касите, които ще ги предлагат са на гарите в столицата, в офисите на БДЖ на НДК и на ул. „Гурко“, както и на гарите в Горна Баня, Своге, Лакатник, Елин Пелин, Костенец, Ихтиман, Белово, в Перник- на гарата, на сп. Метал и на гара Разпределителна, както и на спирка Даскалово", се посочва още в съобщението на ЦГМ.

Това е първата стъпка от съвместната дейност между Центъра за градска мобилност и БДЖ. Вече се работи и по втората - синхронизиране на разписанията на влаковете с тези на обществения транспорт около гарите, включително и възможност пътниците да избират предварително и онлайн как да се придвижват по-удобно в града, посочват от столичната фирма.

Последните проучвания на ЦГМ показват, че 8% от клиентите ни в момента предпочитат да пътуват с еднократен билет, изчисляват от дружеството. Превозни документи се продават в 61 бюра на ЦГМ, касите на метрото, 114 пощенски станции, 117 тото-пункта, в над 200 обекта на външни разпространители и във веригата от магазини 345. Еднодневна карта за цялата градска мрежа може да се закупи и през мобилния телефон чрез регистрация в mpass.bg., изброяват от ЦГМ. Въпросното приложение обаче все още не предлага еднократни билети.

Още

Столична община остави част от квартал без достъп до булевард

05.03.2021

3356
При милиони за сигурност в 2/3 от подлезите в София няма камери
Две фирми делят мегабюджета за ремонт на осветлението в София