Quantcast

Медия без
политическа реклама

Галъп: Същите 7 партии влизат в парламента при нови избори

ПП печели сред всички имащи право на глас, а ГЕРБ при решените да дадат своя вот

16 Апр. 2022
Галъп
,

Ако изборите бяха в средата на април, в парламента биха влезли същите седем формации, както сега, като отново щеше да се случи оспорвана битка между двете главни формации в страната. Сред основните играчи обаче този път щеше да бъде и „Възраждане“. ДПС, БСП и ДБ биха били принудени да разчитат на допълнително укрепване на твърдата си подкрепа, а формации като „Има такъв народ“ и ВМРО биха получили моментно „втвърдяване“ на електоратите, вероятно заради популярната тема със Северна Македония.

Това са основните изводи от новите данни от независимо изследване на „Галъп“, проведено сред 809 пълнолетни българи, в периода 31 март и 8 април.

На база всички потенциални гласоподаватели, малко по-добри още изглеждат шансовете за победа на "Продължаваме промяната", но при тренд на продължаващо "свиване на ножицата" с ГЕРБ-СДС. Според резултатите те се подреждат така: „Продължаваме промяната“ - първи, следват ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“, БСП, „Възраждане“ и Демократична България на ръба на бариерата за влизане в парламента.

На база реални очаквания за гласуване обаче ГЕРБ-СДС вече се оказва с по-добри позиции.  Когато се погледнат данните сред онези, за които твърдо може да се очаква да гласуват за някоя партия или коалиция, ГЕРБ-СДС има 25.9%, а ПП - 23.8%. Тук Възраждане е вече на пето място със 7%, като преди нея са БСП и ДПС с по 10%.

По-малките партньори в коалицията като че ли са прекъснали инерцията на следизборно разколебаване и в последните три месеца по-скоро в различна степен укрепват на своите нива на подкрепа.

Според Галъп  малко над 34 % от пълнолетните българи заявяват, че не биха гласували.

Изследването е направено между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

Още по темата