Медия без
политическа реклама

Енергийният експерт Еленко Божков е обвинен в хулиганство

Той е третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли

22 Юли 2020

Третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли е енергийният експерт Еленко Божков, съобщават от Софийската районна прокуратура, предаде БНР. Повдигнато му е обвинение за извършването на хулигански действия в стратегически обект в град София. Със същото обвинение са и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков.

На Еленко Божков е наложена парична гаранция в размер на 1500 лв. Пред "Сега" той изрази мнение, че се прави обиколен опит да се омаскари държавният глава (Еленко Божков, бивш член на КЕВР, в момента е енергиен експерт в Стратегическия съвет към президента).

В понеделник вечерта стана ясно, че Минчо Спасов е задържан от полицията в 12-тия ден от антиправителствените протести. Задържането на действащия адвокат дойде, след като около обед се разбра, че протестиращи са спрели тока в станция на метрото за няколко минути. За ареста съобщи един от организаторите на протестите - Арман Бабикян. Заради блокирането на метрото полицията е отвела Спасов с белезници. На него не му е разрешена среща с адвокат, който веднага е пристигнал в Първо РПУ. До късно вечерта на Спасов не бяха повдигнати официални обвинения. Въпреки това се разбра, че той ще остане в ареста за 24 часа. Мая Манолова съобщи, че има още един задържан - Светослав Трайков, който е сред организаторите на протеста. 

Пред БНТ Спасов каза, че при задържането му поемните лица нямали лични карти, което адвокатът му Татяна Дончева определила като грубо процесуално нарушение. В същото време от СДВР твърдят, че всички процесуални действия са осъществени в присъствието на адвоката на бившия депутат и защита му е осигурена още в момента на задържането.

"Станциите на метрото са част от стратегическата инфраструктура. Една от мотрисите е останала в тунел при вчерашното спиране на електрозахранването", коментира шефът на СДВР главен комисар Георги Хаджийски. Директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев обясни, че спирането на напрежението е с 4 бутона на станция, но то е предвидено само при извънредни обстоятелства.

Прокуратурата повдигна обвинение за хулиганство на бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов заради спирането на метрото във вчерашния ден, съобщи шефът на СДВР главен комисар Георги Хаджийски.  Около 1 ч.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата