Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експертиза блокира делото за милионната глоба за "НАПлийкс"

Повече от 3 г. след хакерската атака съдът не може да реши дали приходната агенция трябва да плати санкцията

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Безпрецедентният теч на данни от НАП остава безнаказан.

Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер на 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2019 г., остава блокирано повече от 3 г. заради техническа експертиза. На посленото съдебно заседание на първа истанция Софийският районен съд реши да даде срок до 26 април 2023 г. да бъде изготвено заключение на вещите лица дали приходната агенция е предприела адеквани мерки за защита на информационните си масиви преди "НАПлийкс".

По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция евентуално плати тези 5,1 млн. лева. Глобата на НАП беше наложена от КЗЛД, след като хакерска атака доведе до безпрецедентен теч на лични данни, който засегна милиони български граждани - от ЕГН до размера на заплатата, бяха публикувани в публичното пространство.

Приходната агенция отказа да плати милионната санкция, като обжалва наказателното постановление. Оттогава делото срещу глобата не може да стигне до край заради техническа експертиза, която да изследва защитните механизми на НАП. Първоначално тя трябваше да бъде извърешна от едно вещо лице. На няколко пъти делото се отлагаше заради това, че нямаше кой да извърши прословутата експертиза. После агенцията за приходите изрази становище, че е нужно повече експерти, а не само един, да дадат становище дали НАП е положила адекватни мерки за защита от хакерска атака. Съдът се съобрази, като вече се очаква петорна техническа експертиза, резултатите от която ще станат ясни на 26 април 2023 г., каза за "Сега" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

В практиката на Върховния административен съд обаче вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лв. Магистратите окончателно приеха, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.

По-всичко личи, че скандалът "НАПлийкс" ще остане безнаказан. За хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция от 2019 г. и досега няма внесен обвинителен акт в съда. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души -  Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп", собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков. Те обаче все още не са изправени пред съда, въпреки че държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които дори бяха разпространени до медиите. 

Една от жертвите на теча на изтичането на лични данни от НАП през лятото на 2019 г. окончателно осъди приходната агенция да й плати обезщетение от 500 лв. Това се вижда от решение на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май.
Изрядните данъкоплатци очакват от държавата да им осигури най-вече три неща - сигурност, благоприятна среда за живот и чувство за справедливост. В скандала "НАПлийкс", който засегна милиони български граждани и фирми, обаче властта абдикира от задълженията си.

 

Още по темата