Медия без
политическа реклама

"Джи Пи Груп" ще строи дългочакания пробив на бул. "Тодор Каблешков" в София

Участъкът от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх" трябва да е готов за 287 дни

В този мандат на Фандъкова бул. "Тодор Каблешков" бе разширен в участък от около километър.
Илияна Кирилова
В този мандат на Фандъкова бул. "Тодор Каблешков" бе разширен в участък от около километър.

След процедура, продължила повече от година, Столична община най-после каза кой ще е строителят на един от най-важните инфраструктурни обекти в София. Добре позната на столичани компания "Джи Пи Груп" е избрана да изгради пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" в ж.к. "Манастирски ливади" до бул. "Черни връх" при мола на "Хладилника". Трасето е част от т.нар. Трети градски ринг на София и на него се разчита много да намали задръстванията в тази част на града, а също и да доведе до облекчаване на автомобилния трафик в центъра чрез изнасянето му в периферията.

Обществената поръчка за изграждането на бул. "Тодор Каблешков" бе обявена през юни 2022 г. и за участие в нея кандидатстваха 7 фирми и консорциуми. Прогнозната цена на общината за строителството на участъка с дължина от 1,41 км. бе 17 млн. лв. без ДДС. Година по-късно кметството сключва договор за строителство с "Джи Пи Груп" срещу 18,1 млн. лв. без ДДС. От публикуваните документи става ясно, че други участници в търга (например обединението между "Геострой" и "Пътстрой - 92" и около "Трейс Холд Груп") са подали по-ниски оферти, но "Джи Пи Груп" е предпочетена заради по-добри технически показатели на предложението си. 

Съгласно сключения контракт "Джи Пи Груп" трябва да построи липсващия участък от бул. "Тодор Каблешков" за 287 дни след началото на дейностите. При неспазване на срока по вина на изпълнителя фирмата дължи неустойка от 0,5 на сто от стойността на договора без ДДС, но не повече от 20 на сто от общата сума. При некачествена работа глобата е 5 на сто от размера на строителството.

С обещание да строи третия ринг преди близо 20 г. кметските избори в София спечели лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. През 2019 г. действащият кмет Йорданка Фандъкова записа в последната си предизборна програма, че до края на 2021 г. бул. "Тодор Каблешков" ще бъде изцяло готов и ще стигне до "Хладилника". По него трябваше да се изгради и трамвайно трасе, което да свързва релсите от бул. "България" с тези по бул. "Черни връх", а също и с все още неизграден релсов път по бул. "Филип Кутев". В резултат от изграждането на третия и на втория ринг на София (който също още не е напълно готов) автомобилният трафик в центъра на София трябва да намалее с 40%, гласеше едно от предизборните обещания на Фандъкова.

Де факто досега през изтичащия четвърти мандат на Фандъкова бе построен около 1 км. от бул. "Тодор Каблешков" - от бул. "България" до ул. "Луи Айер", като по него не бе изградено обещаното трамвайно трасе. Малко по-добро е развитието на третия ринг откъм бул. "Филип Кутев". От него вече е готова половината от отсечката от бул. "Черни връх" до ул. "Сребърна", а в момента се завършва и трасето до бул. "Г.М. Димитров", като обещанията са през откомври то да бъде пуснато за движение. До края на този месец пък трябва да започне работа по строителството на южното платно на бул. "Филип Кутев".     

  

Още по темата