Quantcast
Двойните избори ще глътнат 124 млн. лева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Двойните избори ще глътнат 124 млн. лева

ЦИК планира да поръча нови 1600 машини за гласуване и флашпамети за 9.5 млн. лв.
281
 undefined

Разходите за президентските и парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. ще възлязат на 123.8 млн. лв. Това предвижда засега план-сметката за двата вота, която служебното правителство одобри днес със свое постановление.

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни машини за гласуване, ще бъдат осигурени още средства за целта по бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Същото обещава кабинетът и ако изборната администрация реши да бъде въведено видеонаблюдение в избирателните секции.


За машинното гласуване

ЦИК трябва да поръча 26 000 броя флашпамет и допълнителни 1600 машини за гласуване на стойност 9.5 млн. лв., съобщи говорителят на комисията Росица Матева по bTV.

Флашпаметите ще са нужни при евентуален втори тур на президентския вот, тъй като иначе няма да има време да се извлекат данните от първия тур.

Що се отнася до поредността на бюлетините на екрана на машината – дали първа да бъде за президент или за парламент, Матева каза, че все още ЦИК не е взела решение, но комисията приема за водещи президентските избори. „Причината за това е фактът, че те са редовни, а парламентарният вот е извънреден", обясни говорителят. 

"Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй като, ако се гласува с две карти, процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползват секционната избирателна комисия и избирателят", допълни Матева.

Засега е ясно, че по 2 устройства за гласуване ще се инсталират в 2119 секции в страната.

Още

ЦИК прибързано затвори казуса с машинните разписки

14.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

947
ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се събраха срещу машинния вот

22.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8559
Румен Радев предупреди за последиците от мораториума

20.12.2021

Обновена

3022