Медия без
политическа реклама

В две общини е обявено бедствено положение заради поройни дъждове

В Берковица по наводнените улици се носеха коли и дървета

12 Юни 2023Обновена
Фейсбук/Meteo Balkans

В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров пред БТА.

В региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Падналият дъжд днес следобед предизвика истинско наводнение в Берковица, като по улиците стихията е носела коли и дървета. Преди по-малко от 2 седмици градът пак беше ударен от подобно бедствие.

За близо час и десет минути са паднали 68 литра на квадратен метър. "Валя много, имаше 60 см вода на 15 метра широка улица. Дъждът отнесе автомобили и дърва, наводни къщите. Но или тръбите не са могли да поемат водата, или са се запушили и дерето излезе по улицата", сподели жител на Берковица пред Нова телевизия.

Към 17 часа се появиха информации за наводнения и в Септември, Ботевград, село Врачеш и Асеновград. Днес има висок риск от локални наводнения и преливане на реки в Предбалкана, Родопите и в Горнотракийската низина, съобщиха метеоролозите на Meteo Balkans. Причината са падналите през изминалите часове  значителни валежи. Очакваме да се активизират и свлачища в Стара планина и планинските райони в Западна България.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Берковица, наводнение

Още по темата