Медия без
политическа реклама

В Берковица евакуираха хора заради потоп

Държавната помощ при бедствия вече е до четири пъти по-висока спрямо досегашната

02 Юни 2023Обновена
Положението в Берковица е такова.
Фейсбук
Положението в Берковица е такова.

Проливни дъждове причиниха истински потоп в Берковица и се наложи евакуация на хора. Има отнесени мостове и улична настилка, както и много наводнени къщи, но засега няма данни за пострадали, дори и в най-засегнатия квартал "Раковица". Бедствието настана вчера.

За около 20 минути след 16:00 ч. в града и близкото село Бързия е навалял дъжд от 20 л/кв.м. Водата е повлякла настилки от улиците, клони от дървета, камъни, предмети и дори автомобили. На практика няма къща по поречието, която да не е наводнена. Няколко часа по-късно багер все пак бе успял да разчисти тапата от боклуци на моста, за да се оттече водата и да могат хората да се приберат в квартала.

За около час движението по пътя София-Монтана между Берковица и Бързия е било ограничено от полицията в едното платно, тъй като другото е било затрупано с камъни и тиня.

Затруднено бе и движението през Петроханския проход при Бързия:

Общинският щаб за действия при бедствия и аварии в Берковица обяви частично бедствено положение. А кметът Димитранка Каменова сформира кризисен щаб. Прави се оглед на щетите и колко настилки са отнесени от улиците, уточниха от местната администрация. Няма сведения за бедстващи хора и животни, няма и населени места без електричество и прекъснати пътни връзки. Частичното бедствено положение ще остане до овладяване на ситуацията.

 

УВЕЛИЧЕНА ПОМОЩ

“Екипите на МТСП и Агенцията за социални подпомагане ще окажем подкрепа на пострадалите. Заедно с кмета ще организираме обходи по имотите на хората, за да се идентифицират тези, които са пострадали. Предвижда се еднократна помощ до 1512 лв. в зависимост от щетите и пораженията. Тези средства представляват подкрепа за първите нужди за покупка на храна, лекарства и някаква дребна домакинска покъщнина" заяви днес в кулоарите на парламента социалният министър Лазар Лазаров. Потърпевшите от бедствието практически са първите, които вземат помощ до 1512 лв. - досега тя бе 375 лв., като увеличението влезе в сила с мащабни промени от 1 юни:

От днес системата на социалното подпомагане прави крачка назад към най-щедрите си години. Това ще стане с влизането в сила на промени, приети още в края на 2022 г. С тях за пръв път от незапомнени времена базата за подпомагане се променя от гарантирания минимален доход (75 лв.

„Процедурата за кандидатстването е облекчена. Колегите от Агенцията за социално подпомагане ще помогнат на нуждаещите се хора за попълването на съответните документи, за да окажем нужната подкрепа“, допълни Лазаров.

 

ОВЛАДЯВАНЕ

Пак днес кметът Каменова съобщи пред БНТ, че ситуацията е овладяна: "Няма бедстващи хора. Три екипа на пожарната работиха снощи на място. Имаме помощта на областната управа, на пожарната и полицията в Берковица и на АПИ. Трябва да започнем да разчистваме всички дървета и боклуци, донесени от реката. И да мине комисия, която да направи оценка на щетите, за да можем да кандидатстваме към междуведомствената комисия. Между 17 и 20 къщи бяха наводнени снощи".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Берковица, наводнение

Още по темата