Медия без
политическа реклама

Два квартала на София са против нов висок блок в "Белите брези"

Жителите им призовават главния архитект на столицата да не променя предназначението на терена

Проектът предвижда теренът с бензиностанцията и бизнес сградата на бул. "България" да бъде застроен с 8-етажен блок.
Илияна Димитрова
Проектът предвижда теренът с бензиностанцията и бизнес сградата на бул. "България" да бъде застроен с 8-етажен блок.

Близо 300 жители на ж. к. "Белите брези" в София са се подписали в подписка срещу проект за строителство на нов 8-етажен блок в квартала им, който се подготвя в терена под бензиностанция "Шел" на бул. "България". Над 50 души пък са внесли в районната администрация отрицателни становища спрямо инвестиционното намерение.

Това стана ясно на второто заключително обществено обсъждане на проекта, което се състоя в сградата на столичния район "Красно село". Инициаторите на подписката съобщиха, че са в готовност да внесат още около 3000 подписа, ако на преписката се даде ход. Жителка на квартала припомни, че през 2018 г., когато бе направен първият опит за построяване на висок блок в същия терен, само за дни против са се разписали над 2000 души. Тогава хората от "Белите брези" заплашиха и с протести.

Представители на съседния квартал "Хиподрума" заявиха, че също ще се включат в подписката против новия блок. Те коментираха, че ако той бъде построен, това ще влоши средата за живот и при тях. Както "Сега" вече писа, в имота, който е частен и е с площ почти 5 дка, освен действаща бензиностанция има и двуетажна бизнес сграда, в която се помещава магазин на известна верига за хранителни стоки. Собственикът на парцела иска бензиностанцията и ниската сграда да бъдат съборени и на тяхно място да се построи блок с височина 26 м. Инвеститорът възнамерява след застрояването в терена отново да има бензиностанция и достатъчно площ за хранителен магазин. На първото обществено обсъждане бе съобщено, че намеренията са в новия блок да има между 50 и 70 апартамента.

Според кадастъра в момента теренът е предназначен за ниско строителство на двуетажна сграда, като отреждането му е за "обществено обслужване и бензиностанция". Преди време обаче главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед, с която разрешава изработването на устройствен план при смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и с промяна "за смесено предназначение и бензиностанция".

Според Общия устройствен план на София зоната, в която се намира имотът, е Жк (жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване). В нея максимално позволената височина на жилищните сгради е 26 м, максималната плътност на застрояване е 40%, а минималното озеленяване също е 40%.

Присъстващите на общественото обсъждане призоваха Здравков да не дава окончателно разрешение за промяна на статута на терена. "Ние не искаме презастрояването да продължава, това непрекъснато влошава качеството на живот в квартала ни. Съгласни сме, че собственикът има права, но неговите намерения да строи нарушават нашите права, без да се спазва какъвто и да е баланс. Главният архитект не трябва да разрешава този строеж, защото общественият интерес стои по-високо от частния", заяви жителка на "Белите брези".

Представители на квартала допълниха, че новият блок ще увеличи проблема с местата за паркиране. "Елате днес да намерите къде да паркирате в тази зона, а после ни уверявайте, че новият блок няма да влоши транспортната обстановка", покани един от присъстващите инвеститора и проектантите. "Осъзнаваме, че и в момента паркирането в "Белите брези" е затруднено, но една частна инициатива не може да реши проблема. На този въпрос отговори трябва да даде Столична община", отговори арх. Иван Дачев.

Други хора обаче предупредиха, че в годините, в които новата сграда ще се строи и подходът към бул. "България" ще бъде затворен, целият автомобилен трафик ще се пренесе по улицата, на която се намира училище "Дорис Тенеди". "За каква безопасност на учениците можем да говорим?", попита присъстващ на общественото обсъждане. 

Кметът на "Красно село" Цвета Николаева заяви, че районната администрация ще внесе становище до Здравко Здравков, като не съобщи категорично дали то ще бъде положително или отрицателно. Николаева поясни, че в него ще бъдат отразени както внесените отзиви на живущите в "Белите брези", така и резултатът от заседанието на Районния експертен съвет по устройство на територията, който също предстои да оцени проекта. Преди началото на дебатите в района Николаева разпространи позиция във връзка с инвестиционното намерение. "Устройственият план за местността "Бели брези" е одобрен през 2014 г. и определя правилата за застрояване на жилищния комплекс. Той представлява споразумение между общността за запазване на правата и интересите на всички. Промените в показателите на един имот могат да нарушат баланса в района. За спазване на плана собствениците трябва да се съобразяват с установените правила и задължения. Предложеното изменение за увеличение на застрояването не е в съответствие със закона и може да доведе до нарушаване на баланса в района", пише в него.

Собственик на терена под бензиностанцията на "Шел" е "Строителна компания за строителство и развитие" АД с представител Димитър Цеков, съобщи "Дневник". Според справка на изданието във фирмените регистри Цеков е бил в съвета на директорите или управител на дружества, притежавани от "Джорджио" ЕООД на вдовицата на убития собственик на застрахователната компания ВИС-2 Георги Илиев - Мая Илиева, както и назад във времето в дружества с братята Васил и Георги Илиеви. Част от терена на бул. "България" преди години е бил купен от частен собственик, а останалата - от общинското дружество "Софийски имоти" (в края на 90-те и първите години след 2000 г. то стана популярно с неизгодни за общината сделки и съдружия за имоти и бизнеси в цяла София).

Още по темата