Медия без
политическа реклама

Държавата ще плаща по 400 лв. за квартира на работещи украинци

Новата програма ще е за три месеца и щяла да важи и за българи

04 Май 2022
Трудовата борса във Варна за украинци работи активно.
Булфото
Трудовата борса във Варна за украинци работи активно.

400 лв. за квартира през работодателя в рамките на 3 месеца - това е мярката, която готви правителството за стимулиране на заетостта сред украинците и осигуряването им на подслон. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Калина Константинова пред БНТ днес сутринта. Целевата помощ ще бъде предназначена и за българи от уязвими групи.

"Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например, които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички", заяви Константинова. В момента се уточняват детайлите.

Вчера, отново във връзка със заетостта на бежанците, стана ясно, че държавата ще финансира и отварянето на дневни детски центрове. От тях също ще могат да се възползват и българи: 

Българската власт е амбицирана да съчетае грижите към украинските деца с цялостно решаване на проблема с недостига на детски градини. Това стана ясно от разяснения на члена на кризисния щаб за бежанците Красимира Величкова пред Нова телевизия днес.

 

ЛЕГЛА

В момента около 57 000 са украинците, настанени в хотели. Както е известно, те трябва да ги напуснат до 31 май. Ще бъдат преместени в държавни и общински бази. Константинова съобщи, че до момента са осигурени 33 000 места, като прегледът на легловия фонд продължава.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?