facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Държавата няма намерение да поема първите 3 дни на болничните

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на министър Сачева
630
 Илияна Кирилова
Майки на деца с увреждания поискаха в парламента оставката на социалния министър Деница Сачева.

Държавата не е променила позицията си по темата за изплащане на първите три дни на болничните и не смята да поема този разход въпреки настояването на бизнеса, разбра се от изказване на социалния министър Деница Сачева. Сачева очаква утре на бюрото си готов доклад от комисиите към НСТС по темата ограничаване на фиктивните болнични и покриване на разходите за първите дни, като още от сега може да се очаква, че темата ще разпали противопоставяне със социалните партньори.

"Темата за плащането на първите 3 дни на болничните стои на дневен ред, но на този етап няма решение и по-скоро държавата не подкрепя това да изплаща тези три дни. Ние работим в условия на ограничен бюджет, а подобна мярка би струвала около  200 млн. на държава. Така че изборът тук е дали искаме да инвестираме тези 200 млн. в конкретни политики или искаме да ги инвестираме в изплащане на болнични”, коментира Сачева. Според нея ръстът на подобен тип плащания повдига и въпроса откъде ще дойдат приходи за тях. "Тоест, съгласни ли сме да увеличаваме разходите на бюджета, като същевременно с това увеличаваме данъците? Това са едни въпроси, на които трябва да се отговори”, допълни министърът. Според Сачева прехвърлянето на първите три дни болнични като разход към НОИ няма да помогне по никакъв начин за борбата с фалшивите болнични.

На точно обратната позиция е бизнесът, който настоява държавата да изпълни ангажимента си и да отмени тази тежест, вменена върху компаниите като временна, антикризисна мярка при първия кабинет Борисов. В края на миналата година работодателите бойкотираха тристранката с аргумента, че няма да си партнират с правителството докато този въпрос не бъде решен. Това доведе до изричен текст в закона за държавното обществено осигуряване, че до месец правителство, НОИ и НЗОК ще излязат със становище как да се ограничат злоупотребите с болничните и кой да поеме първи три дни. От позиция на Националното сдружение на оабщопрактикуващие лекари, разпространено днес, стана ясно, че няма консенсус за мерките, които следва да се приложат. Според джипитата темата за фалшивите болнични се преескпонира и за ръста на болничните листове има и обективни причини - застаряващо и болно население и разпад на структурата на здравеопазване. Общопрактикуващите лекари застават на позицията, че първите три дни трябва да се поемат от НОИ, защото както работодателите, така и служителите плащат своя дял от осигуровките. Джипитата предлагат работодателите да получават подобно на НОИ електронен екзепляр на издавания болничен, за да може да осъществяват по-добър контрол. Регионалните здравни инспекции нямат капацитет да контролират цялата тази система и следва да се мисли дали контролът на болничните листове да не се прехвърли на службите по трудова медицина, изтъква още сдружението на общопрактикуващите лекари. От коментарите на сдружението става ясно, че обмисляните варианти на затягане на режима на болничните с разграничаване на ситуации, в които болните са длъжни да са на легло от по-свободни режими на лечение трудно ще сработят.

ОСТАВКА

Междувременно майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" обявиха в парламента, че искат оставката на Сачева. Майките планират и поредния протест. Според Вера Иванова от организацията Сачева е повела пропагандна война срещу правата на децата с увреждания и трябва да се оттегли от поста си. Повод за недоволството са критични изказвания на Сачева срещу Закона за личната помощ, приет миналата година с цената на трудни преговори по искане на майките на деца с увреждания. Законът, твърди Сачева, е оставил 13 000 души без личен асистент. Точно обратното - нуждаещите се за пръв път получиха асистент по справедлив начин, считат майките.

Ако една оставка  би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам, коментира в парламента Сачева. "Всички хора с увреждания в България са 674 000, а всички деца са 26 000. Когато ние чуваме протестите, е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат.“, коментира министърът. Тя припомни, че още с встъпването си в длъжност е поела ангажимент нищо от постигнатото като права да не бъде ревизирано. "Бих искала да изразя своето съжаление за това, че много се възбуждат страховете на майките на деца с увреждания“, каза още Сачева.
 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само избрани сектори ще получат пари, за да не съкращават хора

23.03.2020

Обновена

10543 26
6894 са се регистрирали като безработни за 5 дни

23.03.2020

Обновена

14810 84
Спешно се променят правила за пенсии и безработица

17.03.2020

92169 21

Коментари

Ladyz

Значи, 500 млн несъбрани данъци от хазарта не пречат, но 200 млн за болнични, които реално са удържани и внесени от хората - много пречат на държавата.   Мародери!

Boris65

Както казват обичащите Русия , Пушкин , Гогол , Мазепа и Немцов - Пари нема ! Кремьл безсрпмно открпдна парите за дечицата ! Лош Вова !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×