Медия без
политическа реклама

Дрехите на надзирателите поскъпнаха драстично

Цената на тениската за служителите скочи близо 3 пъти

05 Юли 2021
Илияна Кирилова
Синдикатът на служителите в затворите в България поиска обяснения за скъпите униформи.

Служебното облекло на работещите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е поскъпнало със стотици хиляди левове през последните 2 години. Това накара Синдикатът на служителите в затворите в България да попита как така униформите им струват в пъти повече в сравнение с преди.

"Лятна риза с д.р. поскъпва от 42,60 лв. на 59,34лв., тениска обикновена от 5,00лв. на 14.00лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 42.00 лв., летен панталон от 48,00 лв. на 82,60 лв., яке лятно от 115,00 лв. на 161,00 лв., а цената на зимен комплект става от 276,60 на 434,28лв., при видимо същите дизайн, качество и вложени материали", пишат синдикалистите в отворено писмо до медиите.

"Сега" изпрати въпроси по темата до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". От отговора става ясно, че обществената поръчка за дрехите на надзирателите е открита през октомври 2020 г., а договорите с изпълнителя са сключени през февруари 2021 г. Поръчката на обща стойност 1 893 860 лв. без ДДС е разделена на две обособени позиции за зимно и лятно облекло и е за срок от 24 месеца. Спечелилият кандидат е фирмата "Техномат-Меркурий" ЕООД.

Две години по-рано, през 2018 г., обществената поръчка за униформеното облекло на служителите в ГДИН е струвала с 500 000 лв. по-малко. Именно поради това Синдикатът на надзирателите поиска официално становище във връзка с прекомерно завишените цени. Драстичното поскъпване на униформите предизвика недоволство и поради факта, че неотдавна служителите в затворите най-накрая успяха да си извоюват повече пари за облекло, като годишният лимит беше повишен от 400 на 600 лв.

"Справка на синдиката в онлайн сайтове за търговия показва, че цените на единични бройки модели костюми на водещи марки са по-евтини от тези на предлаганите униформи в дирекцията", посочват в становището си от синдикалната организация. Според ГДИН обаче не съществува проблем с поръчката на служебно облекло за надзирателите и значителното му поскъпване.

"Единичните цени от предходните договори със същия предмет са по-ниски, тъй като договорите са сключени през ноември 2018 г., т.е, преди приблизително три години спрямо действащите в момента договори за доставка на униформено облекло. За този период, както е известно, са се увеличили цените на основните продукти за бита и потреблението: храни, природен газ, вода, ел. енергия, парно, горива и др. Цените на материалите и други артикули, необходими за изработката на облеклото, са се увеличили с близо 6% общо, видно от данните за това, публикувани от НСИ", обясняват от ГДИН.

"Сега" припомня, че миналия месец Министерството на правосъдието поиска от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери 4 обществени поръчки. Една от тях е именно за доставка на дрехи на надзирателите в ГД "Изпълнение на наказанията". Проверяват се още обществени поръчки за зареждането на лавките в затворите, за доставка на дезинфектанти, както и за закупуването на конвойни автомобили.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?