Медия без
политическа реклама

МЗ кани директно само една фирма за доставка на хеликоптери

Ведомството ще заобиколи конкурса в провалената процедура

09 Яну. 2023Обновена

След като години не успя да закупи медицински хеликоптери, министерство на здравеопазването опря до прилагане на процедура по изключение. Ведомството няма да разчита на нова открита процедура, в която да могат да се включат неограничен брой кандидати, а ще изпрати покана на само на една фирма - италианската "Leonardo S.p.A".Това е единствената компания, която подаде оферта в провалилата се процедура за закупуване на хеликоптери, но предложената от нея цена се оказа по-висока от максимално възможната.

До решението за провеждане на процедура с договаряне без обявление се стигна, след като министерство на здравеопазването предложи невъзможни  условия за участие в търга. Както "Сега" писа, МЗ поиска невъзможно ниска единична цена за хеликоптер - 16,5 млн. лв., използвайки стара пазарна консултация от 2020 година и опитвайки се да спаси 20 млн. лв. финансиране по старата оперативна  програма "Региони в растеж", която изтича. Тези условия на поръчката отблъснаха кандидатите и по нея се яви само италианската компания, предлагайки единична цена на хеликоптер от 19,8 млн. лв.

В решението си да пристъпят към процедура на пряко договаряне без обявление от МЗ изтъкват високата значимост на проекта, както и факта, че текат срокове по една оперативна програма и по плана за възстановяване и устойчивост. Новата процедура е със същата прогнозна стойност като старата - 135,6 млн. лв., като се предвижда по нея да бъдат доставени 6 хеликоптера плюс опция за още два, като при преговорите с фирмата ще се търси вместване в наличния ресурс. От МЗ изтъкват, че италианската компания, подала документи, отговаря на изискванията на министерството и е допустима като кандидат, като цената е единственият проблем на офертата ѝ.

Евентуална процедура на пряко договаряне ще спести големи проблеми пред МЗ, защото сроковете ще са много по-бързи. Няма необходимост от запознаване с условия, няма възможност за обжалване и т.н. Не е ясно обаче доколко решението е изпипано от гледна точка на духа на закона за обществените поръчки. Законът наистина предвижда възможност да се премине към пряко договаряне при надхвърлен финансов ресурс, но в текста се говори за повече от един кандидат. Законът предвижда прилагане на процедурата, "когато се поканят всички участници, чиито оферти в предходна открита или ограничена процедура отговарят на изискванията на възложителя, но надвишават неговия финансов ресурс;". При повече от един участник подобно пряко договаряне отново би довело до конкуренция. МЗ коментира по този повод, че процедурата е минала през предварителен контрол и е законосъобразна. Няма повече детайли за даденото от АОП становище.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата