Медия без
политическа реклама

ДПС-Доган официално бойкотира ДПС-Делян

Движението ще реши какво да прави с втория мандат утре

09 Юли 2024Обновена
ДПС-17
ДПС-17

Верните на Ахмед Доган 17 депутати бойкотираха заседанието на ПГ на ДПС, на което трябваше да се вземе решение за втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. ДПС-17, както се наричат, си направиха снимка пред столичен мол.

А депутатите, верни на Делян Пеевски, не успяха да вземат решение как ще подходят с втория мандат. ''Отлагаме всичко за утре. ДПС ще изпрати покани до останалите формации за преговори за втория мандат'', заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Такава покана обаче няма да получи единствено "Възраждане", а крайният срок за отговор ще е сряда вечерта. По думите на Пеевски въпреки ''очевидното нежелание за реализация на втория мандат,ние сме длъжни да вземем мнението на политическите сили, защото да правим сами втория мандат, няма да си го позволим", каза Пеевски.След разговорите с партиите, движението ще съобщи какво ще прави с втория проучвателен мандат - ще го задържи за седмица или ще го върне веднага неизпълнен.

 

ДПС-Делян и ДПС-Доган


"Ние, народните представители, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, приехме с единодушие решение за неучастие в насроченото за днес заседание на Парламентарната група", пишат депутатите, които миналата седмица отказаха да подкрепят проектокабинета, предложен от ГЕРБ, тъй като това щеше да е в разрез с желанието на Доган.

"Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган", отсичат депутатите. 

Те посочват, че всички решения трябва да бъдат подписвани от двамата съпредседатели, а евентуално решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията. 

Все още няма информация за решенията на останалата част от парламентарната група - верните на Пеевски депутати, които се събраха в 16 часа в сградата на парламента. ДПС е втора политическа сила в 50-ото Народно събрание и президентът Радев трябва да връчи втория проучвателен мандат на кандидат-премиер, посочен от тази партия. 

Вчера съпредседателят на ПГ ДПС Делян Пеевски коментира, че за втория мандат ще бъдат разпратени писма на партиите в парламента, за да стане ясно дали са готови да подкрепят правителство с втория мандат.

„Ние няма да разиграваме държавата. Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство – взимаме го и продължаваме“, коментира Пеевски. "Аз няма да бъда кандидат за премиер, но нека първо да минат тези консултации", каза Пеевски и добави, че с всеки мандат може да се състави правителство.

Преди няколко дни Пеевски бе на друго мнение - заяви, че ще върне мандата празен. След това пък депутатите от ДПС, гласували „против“ кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател Росен Желязков заявиха, че може да има правителство с втория мандат. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДПС, Делян Пеевски