Quantcast
Дневните карти за метрото - защо да е лесно, като може да е трудно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дневните карти за метрото - защо да е лесно, като може да е трудно

Пътуващите с превозен документ от 4 лв. са принудени да го зареждат на касата при всяко влизане в метростанция
2 430
 Илияна Кирилова
След първото пътуване турникетите по метростанциите спират пътниците с дневна карта, показвайки им надпис „Невалиден код“.

Въпреки че Столична община похарчи умопомрачителните около 100 милиона лева за нова електронна система за таксуване в градския транспорт, за немалка част от пътниците самотаксуването в него продължава да се случва по изключително допотопен и неудобен начин. Хората, които купуват и ползват еднодневна карта за метрото с цена 4 лева, са принудени да я зареждат на каса при всяко свое влизане в метростанция. След първото пътуване турникетите на спирките вече не пропускат пътниците с дневна карта, показвайки им надпис „Невалиден код“. Това налага пасажерът да отиде пак и пак до касата, където служителят да зареди картата му за новото пътуване.

На въпрос на „Сега“ защо се случва това и какво трябва да направи пътуващият, ако трябва да влезе в метрото в час, в който касите не работят, от ЦГМ отговориха, че системата е програмирана така, че след приключването на работното време на касите пътниците с еднодневни карти да могат да влизат в станциите, без да им се налага да зареждат картите си, а само като ги поставят на четеца на турникета. От фирмата за продажби на превозни документи уточниха, че част от касите в метрополитена работят до 22 часа, а други–до полунощ. В същото време обаче хората, които често пътуват с метрото в София, добре знаят, че на касите понякога липсва служител дори през деня, особено в почивните дни от седмицата.  

Както „Сега“ нееднократно писа, след 17 г. чакане на 11 май тази година новата е-система за таксуване на пътниците в градския транспорт на София най-после заработи. Чрез нея хората в София вече могат да се самотаксуват с банкова карта или със смартфон в обществения превоз. Както и при много други проекти на Столична община обаче, още в началото стана ясно, че т.нар. тикет система не е напълно готова и не може да донесе на софиянци всички ползи, заради която бе създена. Така например от ЦГМ вече шести месец не са обявили нейния официален старт в метрото, за разлика от наземните автобуси, тролеи и трамваи. 

Договорът за изграждането на новия способ за таксуване бе подписан през декември 2018 г. със срок за изпълнение две години. Съгласно споразумението столичани трябваше да платят 73.24 млн. лв без ДДС на споменатия консорциум „Си Ен Си София Тикетинг систем“, в който влизат българските компании „Компютърнет сървисиз“ и „Тикси“ и турската „Асис Електроникс“. Отделно от това "Си Ен Си София тикетинг систем“ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, но не повече от 10 млн. лв. Така общата цена на проекта достигна през 2018 г. 83.24 млн. лв. без ДДС. През миналата година София се ангажира да плати още около 2 млн. без ДДС за интегрирането на новия трети диаметър на софийското метро. Така при начислено ДДС общата цена на тикет системата вече надхвърли космическите 100 милиона лева.

 

Обещание

Най-късно на 1 ноември валидаторите във всички станции на метрото ще започнат да приемат плащания с банкови карти и със смартфони, снабдени с финансови приложения за базконтактни трансакции. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък. На 16 от спирките това вече е възможно, добави тя, без да уточни за кои точно става въпрос. Проверка на "Сега" показа, че плащане с банкова карта е възможно на някои станции в централната градска част като "Сердика", НДК и др. 

 

 

Още

И тази Коледа София ще е най-тъмната столица в Европа

07.12.2021

Обновена

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3280
Божков и Столична община се оплетоха в сага за незаконен строеж
За Столична община пиарът е по-важен от реалността