Медия без
политическа реклама

От днес България е в Шенген по въздух и море

Има планове България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г., обяви премиерът Денков

31 Март 2024Обновена
 Министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел участваха в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух на Терминал 2 на Летище София
БГНЕС
Министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел участваха в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух на Терминал 2 на Летище София

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и море. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие. 

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано в неделя със символично отваряне на границата. На тържествената церемония на Терминал 2 на летище София участваха министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път", заяви на церемонията Денков и добави: "Шенген не е ограда". Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи, подчерта той..

Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро, каза още Денков. 

Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство, заяви от своя страна вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, каза още тя.

Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстваха присъединяването на България и Румъния в Шенген.В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници,  се казва в съобщение за медиите на ЕК.

Проверките по суша, както и по речните граници остават засега. Това важи включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

По повод  влизането на България в Шенген, Летище София пусна информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт и които бяха разпространени от БТА.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол. 

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност. 

От 31 март официално България е част от Шенгенското пространство! По въздух и вода, пътуването става по-бързо и лесно!, написаха още от Летище София. Оттам отбелязаха, че всички пътуващи през Терминал 1 на летище София трябва да проверяват внимателно информацията за изхода на полетите си "Телевизионни екрани и статични информационни пана на входа на салон “Заминаващи” ви очакват с актуални данни за полетите, осигурявайки ви навременна информация за правилния изход и вашия полет. Също така, не забравяйте да следите указателните знаци за летателните изходи, за да сте сигурни, че отивате в правилната посока. Вашето удобство и спокойствие са наш приоритет!  Пожелаваме ви приятно пътуване и невероятни преживявания в новите дестинации, които Шенген ви открива", отбелязват още от летището.

Възможно е да има напрежение и хаос около пътуването от 31 март на малолетни и непълнолетни лица към страни от Шенген, особено в случаите, в които един от родителите не е съгласен с дадено пътуване.
Какви ще са промените по пристанищата? Круизите и товарните кораби, които идват или заминават за пристанище в страна от Шенгенското пространство също няма да подлежат на граничен контрол. Това обясниха от Гранична полиция на въпроси на "Сега".

След 31 март ще настъпят промени и по отношение на пасажерските и търговски кораби, пристигащи у нас. Пасажерите на кораби, които пристигат от Шенгенска страна няма подлежат на гранична проверка. 

При пристигане на пасажерски кораб от Истанбул обаче всички пасажери ще преминават през контрол. Корабите от трети страни ще трябва да акостират на пасажерските терминали по българското Черноморско крайбрежие, които се намират в Бургас, Варна и Несебър.

Ще има промяна и при проверките на плавателните съдове за спорт, туризъм и развлечение в това число и яхтите. Когато яхта идва от шенгенското пространство, тя няма да подлежи на гранична проверка. За тези от трети страни както и досега следва да се явят на ГКПП за проверка. Останалите ще могат да акостират в яхтените пристанища.

Граничните власти ще прилагат метода за анализ на риска за всички плавателни съдове, които влизат в български териториални води

Още по темата