Медия без
политическа реклама

Денков нападна ЦИК за проблемите с изборите

В 47 секции е спряно машинното гласуване към 17 часа, отчетоха от ЦИК

05 Ноем. 2023Обновена
Според Денков неприятностите на вота са отговорност на ЦИК.
Илияна Димитрова
Според Денков неприятностите на вота са отговорност на ЦИК.

Машинното гласуване и днес създаде проблеми - неработещи устройства, неотчитане на вота. Към 17 часа машините няма да бъдат ползвани в 47 секции по различни причини, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Засега проблемите са малко на фона на общия брой на устройствата - 5898 са машинните секции в страната.

Проблем имаше и в избирателната секция в София, в която гласува премиерът Николай Денков. Избирателката, която се опитваше да гласува преди него, имаше проблем с машината, която не искаше да отпечата бюлетината. Самият Денков нямаше проблем да подаде гласа си.

Денков обвини за проблемите Централната избирателна комисия (ЦИК), която е ангажирана с организирането и провеждането на вота. "Тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите, и особено тук отговорността е на ЦИК. Видяхте вчера каква информация излезе", заяви премиерът пред журналистите, които го чакаха пред секцията. Той не уточни каква информация от вчера има предвид, но вероятно говори за нападките от ПП-ДБ, че ЦИК е поръчала по-скъпа и неподходяща хартия. Според Денков, когато мине вота, трябва да се помисли по какъв начин да се върне доверието в изборния процес. Политиците вече заговориха за нуждата да се промени бързо Изборният кодекс.

От информацията на ЦИК става ясно, че по места възникват разнородни проблеми - не се зарежда софтуера, флаш паметите към устройствата дават грешка, случват се и дефекти с принтерите и батериите. По-рано през деня стана ясно, че шест машини в Благоевградско – 5 в Благоевград и 1 в Сандански, изобщо не отчитат подадения вот от гласоподавателите и пускат празни бюлетини. Към момента няма яснота защо става така.

В Благоевград е възникнал казус, след като се оказало, че машините от две секции са били разменени една с друга. Техник на частната фирма "Сиела Норма", която отговаря за машините, е направил нова размяна, но с личната си кола, без съпровод и охрана от МВР, както изискват правилата. Затова от ЦИК са отсъдили, че в тези две секции няма да се провежда машинно гласуване.

В Русе има проблем в две секции – в едната устройството не чете поставената карта, а в другата - машината дава проблем със софтуера. При машини в секции в Пазарджик, Столична община и Смолян са възникнали проблеми със синхронизирането. Във Великотърновско машина не е успяла да се стартира заради софтуерен проблем и гласуването ще е с хартиени бюлетини. В Добрич машина дава грешка за флаш паметите и е изведена от гласуване. 

Във Варна машина има проблем с ножа на принтера и с нея е невъзможно да се гласува.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

От ЦИК предупредиха избирателите да не бързат и да издърпват машинните бюлетини, а първо да изчакат отпечатването и звуковият сигнал, който издава устройството, когато е готово, и едва тогава да си вземат бележките. "Иначе се предизвиква затруднение в работата на машините и се налага намесата на ЦИК и техниците", каза говорителят на комисията Росица Матева.

На брифинга си пред обед тя се обърна и към секционните комисии - да поставят задължително по един печат на машинните бюлетини и по два печата на класическите хартиени бюлетини. Предупреждението идва след сигнали от избиратели, че комисиите не поставят печати на машинните бюлетини. Малко по-късно ЦИК реши, че такива бюлетини ще се броят за действителни.

ЗА ХАРТИЯТА

Матева говори нашироко по въпроса за хартията, на която машините отпечатват бюлетините. Тук казус възникна, след като шефът на "Сиела Норма" Иван Тодоров нападна ЦИК, че е поръчала неподходяща хартия. Обвинението повториха и политици. На това избиратели вече отдават блокирането на машините при отпечатване на бюлетина. Говорителят заяви, че на лабораторни изследвания са били подложени два образеца на хартия - от "Сиела" и от печатницата на БНБ, на която с промените от Изборния кодекс м.г. беше възложено да осигури този път хартията. Матева увери, че според изследванията и двата вида хартия са били идентични.

На БНБ са били изпратени изискванията на производителя на машините "Смартматик" за хартията и за размера на шпулата. От печатницата на банката са отговорили, че няма машина в България, която да разролва на половин инч, както е било поискано. Била е поръчана специална машина, която се оказва, че няма да бъде готова за местните избори. Затова е пробвана хартия, навита на шпула от един инч. Според ЦИК и другите институции, участвали в подготовката, и такава хартия отговаря на изискванията - твърдение, с което "Сиела" е несъгласна.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата