Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Прокуратурата държи на трупчета поне 100 знакови дела

Сред смачканите преписки има за "Хемус", за европари и за удълбочаването на канала на пристанище Варна

18 Май 2023Обновена
Иван Демерджиев
Илияна Димитрова
Иван Демерджиев

Прокуратурата държи на трупчета и мачка знакови разследвания. Това потвърди по време на изслушване в парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той не влезе в конкретика, но посочи, че има много разследвания, които МВР е изработило и са готови за съд, но които след това потъват в прокуратурата.

Наблюдават се два типа чадъри - от политически или криминални.

Демерджиев обясни, че когато е встъпил в длъжност е имал разговори с прокуратурата и част от затлачените дела са се задвижили. "Но не се задвижиха всички. И към днешна дата има производства, които необичайно се бавят или са прекратени при обстоятелства, които заслужават особено внимание", посочи министърът.

Той обясни, че още миналото лятото е предал на министъра на правосъдието списък с 13 производства на ГДБОП и 23 производства на националната полиция, които според МВР се бавят от прокуратурата. Правосъдният министър е сезирал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, но той не е намерил нищо нередно. "Делата са приключени при нас най-късно 2020 г. и след като 2023 г. никой не е върнал никакво указание, а делата продължават да са висящи, възниква въпросът какво се е правело толкова дълго време", каза Демерджиев.

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум Зарков списъци с дела, които според службите на МВР са затлачени в прокуратурата.

По думите му и към момента има такива дела с висок обществен интерес, по които не се работи по необясними причини - поне 8 на полицията, 15 на ГДБОП, поне 75 в областните дирекции на МВР. "Това са твърде много случаи. Тук не попадат тези на прекратявания със странни мотиви. В момента събирам тази информация, ще я предоставя", посочи министърът.

Пълният списък на делата е по-правилно да се дебатира във вътрешната комисия на парламента, смята Демерджиев.

КОИ СА ДЕЛАТА

"Сега" научи, че в списъците на ГДПОБ и националната полиция има казуси, свързани с "Митниците", с неправомерно изразходване на европейски средства за къщи за гости, за източване на 400 000 лв. от НОИ. Там е и преписка за софийското Ларго. По този европроект България трябва да върне на ЕС над 4,3 млн. лв. Преписката е изпратена на спецпрокуратурата през август 2021 г. и в МВР няма данни за движението й.

Друг казус на трупчета от списъка е за констатирани нередности по проекта за междусистемната газова връзка Гърция-България. Тази преписка е пратена на спецпрокуратурата година преди закриването й, за да бъде присъединена към друга, и няма данни какво се е случило с нея.

В графата със затлачените попада и преписка по сигнал за нарушения на служители от националното ТОЛ управление, свързани с подписването на договора между АПИ и консорциум "Капш Трафик", по който са платени над 2,5 млн. лв.

Има и преписки за нарушения при строителството на АМ "Хемус".

Там е и сигнал, свързан с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ "Варна") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаването. През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. финансирането му се увеличава до 470,5 млн. лв.

ТЕХНОЛОГИЯ

Технологията на затлачването, според Демерджиев е следната - делата се изземват от МВР, предават се на следовател, след това отивали в закритата вече спецпрокуратура и там биват "спирани, обединявани и забавяни с всякакви тактически прийоми". Според министъра е добре, че след закриването на спецправосъдието част о т тези дела ще се върнат по места.

"За мен е неприемливо, когато делото е изработено от полицията, прокуратурата да чака години, за да се произнесе с краен акт. Няма повод за такъв размисъл. Това е изкуствено забавяне, докато фокусът на общественото внимание се отклони", посочи Демерджиев. "В момента, в който едно дело стане твърде опасно, то преминава в ръцете на следствието и там нещата се променят и като динамика, и като резултати", допълни той.

Според него трябва да се направят законодателни промени. Като например да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва дела от МВР. А също така актовете на прокуратурата, с които се завършва едно наказателно производство, да бъдат публични и подредени в регистър. Министърът отново пледира и престъпленията, извършени от магистрати, да не се разследват от тях самите, а от МВР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Демерджиев

Още по темата