Quantcast
Делото за "Царските конюшни" приключи с оправдателни присъди | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Делото за "Царските конюшни" приключи с оправдателни присъди

1 510
 БГНЕС
Веселин Пенев в спецсъда преди 2 години. Процесът се гледа от август 2019 г. От деловодната система на съда се вижда, че по него е имало 24 заседания.

Специализираният наказателен съд оправда днес бившия областен управител на София Веселин Пенев по делото за продажбата на т. нар. "Царски конюшни". Това потвърди пред "Сега" адвокатът му Менко Менков. Спецсъдията Пламен Панайотов е оправдал и подсъдимата с Пенев оценителка Юлия Димитрова-Цекова. Менков допълни, че съдът е обявил, че деянията на Пенев са несъставомерни.

Прокураратурата изправи Пенев пред съда по обвинение за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. "Царски конюшни" е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността им и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

Пенев беше обвинен и че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м. в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета е според  прокуратурата е над 10,3 млн. лева.

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, след като преди това минаха още две, докато започне по същество.

Присъдата на спецсъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния спецсъд. "Сега" потърси и съдия Пламен Панайотов, но той коментира единствено, че ще обяви в срок мотивите за решението си.

 

Още

Прокуратурата се провали още на старта с делото срещу ЛиЛана
Избраха шеф на спецпрокуратурата в състезание с един кон

23.06.2021

1732
Делото "Белене" катастрофира още на старта