Медия без
политическа реклама

Делото за "Царските конюшни" приключи с оправдателни присъди

02 Февр. 2021
БГНЕС
Веселин Пенев в спецсъда преди 2 години. Процесът се гледа от август 2019 г. От деловодната система на съда се вижда, че по него е имало 24 заседания.

Специализираният наказателен съд оправда днес бившия областен управител на София Веселин Пенев по делото за продажбата на т. нар. "Царски конюшни". Това потвърди пред "Сега" адвокатът му Менко Менков. Спецсъдията Пламен Панайотов е оправдал и подсъдимата с Пенев оценителка Юлия Димитрова-Цекова. Менков допълни, че съдът е обявил, че деянията на Пенев са несъставомерни.

Прокураратурата изправи Пенев пред съда по обвинение за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. "Царски конюшни" е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността им и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

Пенев беше обвинен и че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м. в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета е според  прокуратурата е над 10,3 млн. лева.

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, след като преди това минаха още две, докато започне по същество.

Присъдата на спецсъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния спецсъд. "Сега" потърси и съдия Пламен Панайотов, но той коментира единствено, че ще обяви в срок мотивите за решението си.

Cъдът обяви за нищожна сделката за продажбата на т. нap. Цapcĸи ĸoнюшни, сключена от бившия oблacтeн yпpaвитeл нa Coфия Beceлин Πeнeв с "Eвpoтpaнcбилд" OOД, съобщи "Де факто". Става дума за три имота, в които държавата е съсобственик с фирмата и продава своите 8414 от 10 000 идеални части.

 

Още по темата