Медия без
политическа реклама

Бобоков обжалва нареждането да даде принудително отпечатъци и ДНК

Една от многото причини да ни ударят е да се опитат да ни откраднат компаниите, казва бизнесменът

БГНЕС
Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков обжалва пред апелативния спецсъд разпореждането на първата инстанция да му бъде направена принудителна полицейска регистрация. Това каза пред "Сега" адвокатът му Ина Лулчева.

Регистрацията на Бобоков се налага, тъй като той има повдигнато обвинение. Законът за МВР казва, че полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Органите на досъдебното производство са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи. За целите на регистрацията се вземат данните от личната карта на лицето, то се снима, снемат му се отпечатъци и се изземват образци за ДНК профил.

Според наредбата за полицейската регистрация при отказ за дактилоскопиране, фотографиране и изземване на образци за ДНК профил полицейският орган иска разрешение от съда. И ако го получи, тези действия се извършват принудително. Това обаче реално няма как да стане. Някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов например отказа да бъде регистриран. Спецсъдът е издал разпореждането за принудителната регистрация на Бобоков миналия септември, но той е уведомен едва наскоро. Затова и сега е обжалвал.

Пред Върховния административен съд в момента виси дело срещу текста от наредбата за принудителната регистрация. То е образувано по жалба на адвокат Николай Баташки. Той настоява ВАС да сезира Конституционния съд заради Закона за МВР, както и да отправи запитване за тълкуване до Съда на ЕС в Люксембург. ВАС тепърва ще се произнесе по тези искания. Ако бъде сезиран СЕС, би трябвало да спрат всички производства, свързани с принудителна регистрация.

Междувременно в понеделник, 31 май, Бобоков даде интервю за предаването "Денят" с Веселин Дремджиев по TV1. Той обясни, че е се е учудил, че едва единици бизнесмени са се престрашили да разказват публично като Светослав Илчовски за методите на ГЕРБ и бившият вече премиер Бойко Борисов. "Все още витае страх", обясни Бобоков. И продължи, че "всички трябва да започнат да говорят, да добият тази смелост". Бобоков допусна, че по време на управлението си Борисов е натрупал 3,5-4 млрд. евро.

Промяната в ръководството на ДАНС Бобоков определи като "победа на държавността над тъмната държава". По думите му освободеният зам.-директор на агенцията Недялко Недялков е наредил срещу Бобокови да "започнат да се създават данни". "Една от многото причини да ни ударят е да се опитат да ни откраднат компаниите", каза Бобоков. Според него ДАНС е използвана да изпълнява политически поръчки на мафията.

Бобоков каза още, че напълно вярва на разказаната от служебния вицепремиер Бойко Рашков своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". "Не допускам да е измислица", обясни Бобоков.

Той повтори, че прокуратурата няма никакви доказателства срещу него и брат му. "Обвинението срещу мен е, че съм давал съвети на брат си и той ме бил слушал", даде пример той.

Вижте още:

Окончателно: Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за произвол

Бобоков: Античните стрели в дома ми може да са подхвърлени

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

Бобоков и президентският съветник Узунов съдят прокуратурата

Още по темата