Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не обжалва пускането на генерала, обвинен в шпионство

10 Март 2022
EPA/БГНЕС

Прокуратурата, която настояваше генералът от резерва, обвинен в шпионаж, да остане в ареста, се е отказала да протестира решението на спецсъда да го пусне под домашен арест. Адвокатът на ген. Валентин Цанков обясни пред "Сега", че защитата няма да обжалва определението на съда и прокуратурата също не го е протестирала. Това се потвърди и от съобщение на обвинението, според което "определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение "домашен арест" на български генерал от резерва остава в сила". На 4 март "Сега" попита официално спецсъда какви са мотивите за определената на Цанков мярка, но и досега отговори от претендиращият за публичност спецсъд няма.

Тъй като съдът мълчи, в негов говорител се превръща прокуратурата. Тя съобщава, че на 3 март в закрито заседание, магистратите са приели, че в кориците на делото има достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние. Съдът обаче не определя арест, а домашен арест на генерала, отчитайки здравословното му състояние.

"В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София", обяснява прокуратурата. Заради скандала двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата и изгонени от страната.

Специализираният съд пусна под домашен арест генерала от резерва Валентин Цанков, обвинен за шпионаж в полза на Русия, предава Нова тв.  Заседанието се е провело навръх 3 март при закрити врата и продължи до късно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата