Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов оспори полицейския си арест пред съда

Неговият адвокат Менко Менков обяви задържането на бившия премиер, Горанов и Арнаудова за 24 часа за незаконосъобразно

23 Март 2022
Булфото

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков внесе жалби в съда срещу полицейския арест на лидера на ГЕРБ, на  Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщава Би Ти Ви. Според адвокат Менков задържането е незаконно. 

В жалбите се твърди, че заповедите са формални и в тях се сочи единствено основание, без се сочат конкретни мотиви за задържането.Според защитата освен това досъдебното производство, по което тримата са били задържани, е образувано от некомпетентен орган. Сочи се още, че действията по неотложност също не са мотивирани.

Производството е на две инстанции - пред Софийския районен съд и пред Административния съд на София град и в случай на обжалване. Това производство се развива по Закона за МВР и по Административно-процесуалния кодекс и не засяга досъдебното производство. По думите на адвоката, чисто юридически желанието е българският съд да се произнесе по законосъобразността на задържането, тъй като считат, че то е незаконосъобразно. 

"Задържането на Борисов е незаконосъобразно. Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. Липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Освен това, обиските в домовете на тримата са направени от некомпетентен орган", каза още преди ден по време на брифинг в централата на ГЕРБ Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Адвокатът твърди и че изначално процедурата е опорочена. Първо, защото липсва неотложност и второ, защото е извършена от разследващи полицаи, а не от следователи, както изисква НПК.

Софийската градска прокуратура ще повтори разпитите на всички свидетели по воденото наказателно производство за изнудване срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение.

 

Още по темата