facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Делото "Иванчева" приключи и на втора инстанция

Прокуратурата поиска подсъдимите да бъдат признати за виновни и за взет подкуп, а не само поискан
22 407
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова приключи и на втора инстанция. Те са подсъдими по обвинение за поискан и получен подкуп, за да придвижат строителни книжа на предприемача Александър Ваклин. Като посредник при предаването на парите е привлечен към наказателна отговорност Петко Дюлгеров.

Специализираният наказателен съд на първа инстанция призна тримата подсъдими за виновни и осъди Иванчева на 20 г. лишаване от свобода, Петрова на 15 г., а Петко Дюлгеров на 12 г. затвор. В своите мотиви съдебният състав с председател съдия Иво Хинов прие, че двете жени са поискали 187 500 евро, но не са получили подкупа. На днешното съдебно заседание прокуратурата поиска от съда да ги признае за виновни, че са взели парите. В същото време държавното обвинение няма претенции подсъдимите да останат за постоянно в ареста, като счита, че мярката "домашен арест" е достатъчна, съобщи "Де факто".

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Десислава Иванчева, заяви, че настоящият процес е "не само примитивно отмъщение, но и показно - какво би се случило с всички осмелили се да се противопоставят по някакъв начин на властта". "Колаборацията на всички възможни служби, включително и Иван Гешев, доведоха до крайната цел - отстраняването на Иванчева на всяка цена. И не просто отстраняване! Отстранавянето по такъв начин, дотолкова брутален е, за да стане ясно за всеки гражданин какво следва за него, ако не следва повелите на партията и правителството. Всеки един – дори с минимална власт - вече знае какво го чака, ако по някаква причина си позволи да противоречи на властта", каза Хаджигенов, цитиран от "Клуб Z".

Преди да започнат пледоариите Апелативният специализиран съд прие заключението на фоноскопна експертиза на два записа със СРС от март и април 2018 г. Експертите заключиха, че не е възможно да се установи дали на тях звучат гласовете на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, още по-малко да се определи кой каква реплика е произнесъл.

Разпитан беше и свидетел по искане на защитата на Петко Дюлгеров, по чиито показания няма как да е имало среща между Дюлегоров и Александър Ваклин на 19 март 2018 г. Прокуратурата твърди, че точно тогава, подсъдимият е предал исканията за подкуп на строителния предприемач. Свидетелката – съседка на Дюлгеров, разказа как точно в този ден той си е бил вкъщи, тъй като теч от нейния апартамент е наводнил неговия.

Сагата с Десислава Иванчева и Биляна Петрова започна през април 2018 г., когато двете жени бяха арестувани показно в центъра на София, държани над 7 часа на слънце без вода и храна, със закопчани на гърба белезници. Беше извикана линейка, защото на Петрова й прилоша. На Иванчева пък полицай й запуши устата, за да не говори с медиите. Часове наред адвокатите на двете арестантки не бяха допуснати до тях.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

8443 33
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2274 13
Съдът оправда лидера на БОЕЦ по дело за всяване на паника

09.08.2020

4210 7

Коментари

Коста Атанасов

Що ми се струва, че се задават много дела срещу България? 

 Божков вече им показа само малко от това, което ги чака, а ако си въобразяват, че с Иванчева ще им се размине -бъркат. А когато на Гешев му припари под четирибуквието ще издаде четата.

Лошото е, че пак от нашият джоб ще бъдат платени обезщетенията.

mitkomm

Не, не, аз не желая да плащам поради некадърноста на някой- да си ги плаща той!Ако си стругар в завод и направиш брак, завода ли ще ти поеме брака?, не, работника и изчезва дисциплинарно от работа!Та така е много лесно, да ти плаща някой друг за тъпотиите, които вършиш- аааа- не, глупаците май са на изчезване!Помните Цветанов, колко пари плати държавата на докторите от Г.Оряховица, а той строи апартаменти....и много други!

Starboard

И как точно "приключи" Мартинчо, че нещо не схванах от написаното ))

Буболечо
снимка на Буболечо

Мартинчо-Калинчо...

 

Само в първия абзац ми се набиват в очите:

предвижат, стоителни, Алесандър, посредин

Коста Чутурков

`ми приключи - инстанцията е заслушала страните, сега ще мисли и ще се произнесе...останалото е плява, да се заработи...

Starboard

Дело приключва със съдебно решение - напиши решението Мартинчо, че така и не разбрахме.

Котаракът Чарли

Делото не е "приключило", а е обявено за решаване. Как може човек да е толкова неграмотен. Работата ясна-"Журналисти", сър"......

Послушко

"Разпитан беше и свидетел по искане на защитата на Петко Дюлгеров, по чиито показания няма как да е имало среща между Дюлегоров и Александър Ваклин на 19 март 2018 г. Прокуратурата твърди, че точно тогава, подсъдимият е предал исканията за подкуп на строителния предприемач. Свидетелката – съседка на Дюлгеров, разказа как точно в този ден той си е бил вкъщи, тъй като теч от нейния апартамент е наводнил неговия."

 

Ваклото агънце ще трябва да обяснява кога точно Дюлгеров се е срещал с него и му е искал подкуп. Изглежда нещо е объркал часа или датата. Или на набеждаване мирише. "Брилятно" обвинение лично изготвено от Гешев.  

Без

В своите мотиви съдебният състав с председател съдия Иво Хинов прие, че двете жени са поискали 187 500 евро

Другарят Хинов как е станал съдия? Самата сума доказва, че това е скалъпена история. Кой ще поиска 187,500 евро? Защо не 200,000?

Дежурния

От 187 500 при 20% за посредника, за просителя остават точно 150 000. Все пак участниците в събитието не са учили математика в днешно време. 👀

sega_veteran

Падне ли Бойко всички тия измислени дела ще паднат за нула време.

А да не си представяме какво ще стане с всички тия измислени служители в специализираните структури, ще се чудят къде да си крият задниците.

Stоrmbringer

Ноо ясно! Като дойдат партайгеносетата на власт, няма да хвърлят своите на вълците я! Ма крали били! Крали, крали, колко да са крали?!? Колкото и да са крали, не могат да стигнат челния опит на савецките таваришчи от КГБ и Н.В. тавариш Путин!

Хулиган

Ако Иванчева беше Прокопи или Софиянски, отдавна да се е разбрала с рекетьорите, които в тукашния бантустан играят ролята на прокурори...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

Без

От 187 500 при 20% за посредника, за просителя остават точно 150 000. Все пак участниците в събитието не са учили математика в днешно време. 👀

Начи... първо, няма просител, а две жени. Горе го пише. Второ, другарят Дюлгеров бе обвинен, че е взел точно 14,000 евро. Нещо... май... некой друг е скаран с математиката...

Без

И трето... ако ще искаш подкуп, едва ли ще си смяташ разходите до стотинка. Все пак не инвестираш в детска площадка, а извършваш престъпление. ;)

Banshee
снимка на Banshee

Изобщо, всеки подал сигнал за корупция ли ще обвинят, арестуват и осъдят накрая? Не и свидетелстващите срещу подавалите такива сигнали, разбира се. Като Ваклинчо - правилният свидетел. 

 

http://defakto.bg/2020/07/03/обвинението-иванчева-петрова-и-дюлге/

Без

Обвинителят заключи: „Осъдителният диспозитив за поискан подкуп е законосъобразен, но оправдателния диспозитив не е“. 

 

Настоя пред втората инстанция да не приема и „намаляването“  на поискания подкуп до 187 500 евро и да се примее твърдения от прокуратурата размер от 250 000 евро.

 

250-ка звучи по-реалистично. Явно и прокуратутата го осъзнава. 😁

Дежурния

Начи... първо, няма просител, а две жени. Горе го пише. Второ, другарят Дюлгеров бе обвинен, че е взел точно 14,000 евро. Нещо... май... некой друг е скаран с математиката...

Твърди се, че първата вноска била 70 000 евро.  От такава сума, 20% са точно 14 000 евро. Толкова са намерили в другаря Дюлгеров. В кашончето в автомобила каран от невинната Иванчева са намерени 56 000 евро. Сметката излиза.

paragraph39

sega_veteran,

/:/ Падне ли Бойко всички тия измислени дела ще паднат за нула време.

.........................................................................................................................

Аааа, НЕ!

Туй е "гнусна лъжа"/комунистическа, май, при това?!/!

В НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България Съдебната власт/т.е., Прокуратура и Съд/ е НЕЗАВИСИМА от Изпълнителната власт/ и от Законодателната/ власт- т.е., НЕзависима е от премиер, министри, партии, депутати, "търговци на влияние", лобисти и прочие!!! ТЧК

Starboard

Добре де, нека да пробваме /НЕзависимостта/))

доктор Гилотен

Не съм защитник на обвиняемите, а обвинител на двукракото коледно животно, Сашку, и питам:

-кога съдът ще си направи труда да призове Сашку като свидетел?

-кога съдът ще даде възможност на адвокатите на обвиняемите да попитат Сашку, какво е имал предвид като е казал по телефона за Иванчева "или взима парите, или ще я водим на Витоша"?

 

доктор Гилотен

Сашку в Белене.

ГАМЕНЧЕТО

Блато, алигатори, крокодили и много много тръстика. Смрад, болести и зарази. Цар плъх.

nebenebe

Двете жени заслужават подкрепа, ама шопите имат друга нагласа и са много заети да шетат и придобиват, а тези нещастни жени са си позволили да си помислят, че у нас има закони и демокрация. Оправдаването им е прекрасна кауза,и в друга държава щеше да има поне 2 министерски оставки. У нас вече е нужен булдозер.

Banshee
снимка на Banshee
От квартал Младост: https://i.imgur.com/UHxGO5t.jpg
nebenebe

Само толкова ли?

Banshee
снимка на Banshee

Аз и на това се зарадвах толкова, че да го снимам, че и да го сложа тук. Малко е, недостатъчно е, на границата с нищо, но все пак е нещо. Нещо много характерно за България...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Banshee👍

 

Защитата по делото „Младост“:

Абсурдни обвинения, пристрастен заседател, незаконно осъждане, негодни СРС, липсващи отговори

 

http://defakto.bg/2020/07/03/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b0%d0%b1%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b4%d0%bd%d0%b8/

nebenebe

Покрай тоя процес поне една дузина прависти трябва да бъдат не само уволнени, а и осъдени.

Влез или се регистрирай за да коментираш