Медия без
политическа реклама

Дефицитът за пенсии догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв.

Синдикати и работодатели засипаха с критики бюджета на държавното обществено осигуряване

20 Окт. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Дефицитът в пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв. Разходите за пенсии за пръв път ще надминат 12 млрд. лв. Средният размер на пенсията догодина ще достигне 488.97 лв., като номиналното й нарастване спрямо заложеното в тазгодишния бюджет е 18.6% - значително повече отколкото в предходните години. Това обаче се дължи основно на голямото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която при 219.43 лв. преди 1 юли става 300 лв. от 1 януари 2021 г. С 20% се увеличава и максималната пенсия, която от 1 януари 2021 г. става 1440 лв. при 1200 лв. сега. Всички останали пенсии нарастват само с 5% от 1 юли по швейцарското правило. В резултат на тези промени догодина всеки втори пенсионер ще получава една и съща пенсия от 300 лв., независимо от индивидуалния си осигурителен принос.

Това предвижда законопроектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г., който бе утвърден днес от надзорния съвет на НОИ. Синдикатите и работодателите го засипаха с критики, но на всички тях социалният министър Деница Сачева отвърна, че това са възможностите ни към момента. Тя намира за достатъчно, че се запазва съотношението между минималната и максималната пенсия, като признава, че пенсията трябва да зависи от осигурителния принос, но на този етап държавата няма финансовата възможност да преизчисли пенсиите.

Всички работодателски организации протестират срещу запазването на ангажимента да плащат първите три дни от болничния. Увеличението на тавана на пенсиите се приема с одобрение. "Така се обвързва по-тясно осигурителният принос на лицата, получаващи по-високи заплати, с размера на получаваната пенсия", коментира пред БНР Димитър Бранков, зам.-председател на БСК и член на надзорния съвет на НОИ. Бизнесът одобрява и запазването на максималния осигурителен доход на 3000 лв., но не приема минималната заплата да се увеличава на 650 лв. (това увеличава и минималните осигурителни прагове), тъй като посочва, че няма ръст на производителността на труда.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г., докато нарастването в последните години е 8.5-9%, отбеляза Бранков и нарече това „значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната“. Той все пак определи част от увеличенията за обосновани, тъй като през последните години ръстът на пенсиите изоставаше от ръста на средната заплата.

Синдикатите пък не харесват замразяването на обезщетенията. КНСБ продължава да настоява минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв., а не да бъде, както е планирано, 12 лв. КТ "Подкрепа" иска да се увеличи обезщетението за втората година на майчинството, което от години стои 380 лв. Вечният аргумент на държавата за това е, че стимулира майките да се връщат на работа. Президентът на синдиката Димитър Манолов обаче смята, че този аргумент не важи в големите градове, където няма места в детските градини.

Последвайте ни и в google news бутон