Медия без
политическа реклама

Цяла година прокурорите на Кьовеши умуват за саботираното от МВР дело

Българският офис на европрокуратурата още не е приключила разследването за електротранспорта на Враца

Лаура Кьовеши много похвали българския офис на европрокуратурата, докато беше тук миналата седмица, но резултатите му засега никак не са за хвалба.
Илияна Димитрова
Лаура Кьовеши много похвали българския офис на европрокуратурата, докато беше тук миналата седмица, но резултатите му засега никак не са за хвалба.

Една година след като МВР прави вътрешна проверка по случая със саботираното разследване, за което европейският главен прокурор Лаура Кьовеши разказа в специалното си интервю за "Сега", няма реакция на прокуратурата по констатациите на министерството.

Това става ясно от репортаж на bTV в продължение по темата, отворена от Кьовеши.

Става дума за случай с щети за 70 млн. евро. По думите на Кьовеши първо МВР не са претърсили всички офиси в сградата, както им наредено от прокурорите. А след това в продължение на месеци разследващите полицаи не са работили по делото, правейки си отводи. Кьовеши не каза за кое дело става въпрос, тъй като разследването все още продължава. Българските власти обаче разкриха, че става дума за разследването на сделка за обновяване на електрическия транспорт във Враца. Той е сключен с фирма, която е доставяла електрическите автобуси от Беларус.

Резултатите от вътрешната проверка на МВР са предадени на Димитър Беличев още миналото лято. Беличев е ръководител на българския офис на европейската прокуратура. "Сега" опита безуспешно да се свърже с него с въпросите защо разследването на договора за електротранспорта на Враца още не е влязло в съда, какво е констатирала вътрешната проверка на МВР и какво е предприела прокуратурата по нея.

Логиката е, че ако МВР беше открило дисциплинарни нарушения, то за тях би наложило и само́ съответните дисциплинарни наказания. Щом обаче резултатите са пратени в прокуратурата, то явно има данни за някакво престъпление, извършено от служителите на вътрешното министерство. Европейската прокуратура по принцип не е компетентна да ги подведе под отговорност, това би трябвало да направи националната прокуратура. Може пък и от МВР да не са открити данни за нарушение, или пък да е изтекла давността за наказване, и пак резултатът да е пратен на прокурора за сведение. Дали обаче е така засега остава неизвестно, защото нито МВР разкриват подробности, нито Беличев говори.

"Извършена е проверка от "Вътрешна сигурност". Констатациите са изпратени към европейската прокуратура. Изчакваме да видим какво ще е тяхното решение по отношение на нашите констатации", коментира и вътрешният министър Калин Стоянов. "МВР работи добре в синхрон с европейската прокуратура", коментира преди дни и главният секретар на МВР Живко Коцев. От МВР обаче отказват каквито и да е подробности по вътрешната си проверка.

За случай с щети за 70 млн. евро, в който МВР на практика е саботирало разследване на Европейската прокуратура, разказа в специалното си интервю пред "Сега" европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която беше на 24-часово посещение в страната.

2 години след старта на европрокуратурата тя проведе няколко знакови акции в България, но не може да се похвали с големи успехи. 

Първата присъда, при това постигната със споразумение, е 1 година условно. Тя е на управител на винарска фирма от Пловдив, признал се за виновен за опит за измама, свързана с еврофондове. Осъденият е представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране, съобщи европрокуратурата. "Бяха предотвратени щети за бюджета на ЕС на стойност почти 400 000 евро. Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура (ЕППО) в България", гласеше още съобщението на Кьовеши.

Друго дело на европрокуратурата - за подкуп, пък наскоро приключи и на втора инстанция, също с условна присъда. Траян Делиагов бе осъден условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд "Земеделие" е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв., поискан и получен от същата "жертва" преди това.

Дано тези, които очакваха, че като европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще разчисти българските корупционни обори, да не са залагали пари за това. Защото щяха да ги загубят. Европейската прокуратурата започна да функционира на 1 юни 2021 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата