Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков и Стоилов загубиха битката за Гешев във ВСС

Съветът отказа да разгледа искането на правосъдния министър за освобождаването на главния прокурор

Илияна Кирилова
Гешев се появи в добро настроение.

След 7-часов кух дебат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха с 12 на 8 гласа, че искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев е недопустимо. Така аргументите за нарушенията на главния прокурор изобщо не стигнаха до гласуване по същество. На практика членовете на съвета задраскаха Закона за съдебната власт, който допуска правосъдният министър да инициира подобна процедура.

Преди да гласуват това решение, когато вече беше пределно ясно как ще се развият нещата, Стоилов предупреди членовете на съвета, че искат или не, темата ще има продължение и то няма да е непременно във ВСС. "Днес е започнала дискусия в парламента (виж по-долу, б.а.). Утре сме поканени в парламента заедно с министър Бойко Рашков", допълни той. И след това добави, че като министър на правосъдието е връзката на ВСС и парламента. "Не ми давате много аргументи в полза на конструктивен диалог. Аз не съм от тези, които искат крайни решения. Аз съм за това да имаме силна, ефективна и отчетна прокуратура. Друг е въпросът кой как разбира "силна", каза Стоилов. А Гешев го репликира, че изнудва ВСС, че ще бъде разпуснат от парламента, ако не вземе правилното решение.

Преди да се стигне дотук обаче, мнозинството в съвета се хвърли да брани Гешев и удави дебата нарушил ли е Гешев закона и етичните норми в приказки за процедурата. По време на заседанието се чуха тълкувания, че е изтекла давността за търсене на отговорност от главния прокурор, че само членове на ВСС може да инициират процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор и затова предложението на министъра трябва да се остави без разглеждане като недопустимо (както и стана). Някои членове на ВСС развиха тезата, че предложението на Стоилов не било плод на неговата воля. Чуха се и намеци, че Стоилов и Бойко Рашков атакуват Гешев с користни цели – Стоилов да стане конституционен съдия, а Рашков – посланик. Друг аргумент на защитниците на Гешев е, че предложението на Стоилов не е мотивирано.

"Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма", откри дискусията Стоилов. То се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. В началото на заседанието Стоилов повтори аргументите от предложението си - че Гешев извършва тежки нарушения и неизпълнения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

След Стоилов думата взе самият Гешев. Той обяви казаното от министъра за политическа реч. И му се извини, че е бил принуден да подпише "това предложение с ясното съзнание, че това е политически акт на изпълнителната власт". Според Гешев в предложението има квазиюридически аргументи и преследва нелегитимна политическа цел - компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на правовата държава.

"Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е точно, защото прокуратурата работи и представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона, направиха действия спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, хора с изключително голям финансов ресурс", повтори старите си тези Гешев. Той нарече лъжа твърдението, че не се е явил пред ЕП. И веднага след това добави: "Моите заместници се явиха, аз не се явих поради причини...".

Гешев се защити и че главният прокурор не контролира прокурорите и едва ли не в прокуратурата от него нищо не зависи. Дори пресслужбата му сама решавала какво да обяви и той нямал право да й се меси.

Той обяви, че доказателствата, събрани със СРС, са явни и се обсъждат в публичната - съдебната, фаза на процеса. И че те се разпространяват в интерес на българските граждани и правото им да бъдат информирани, без да обясни защо тези данни се разпространяват от прокуратурата избирателно.

Според Гешев Рашков е обидил съдебната власт с твърдението си, че поради йерархична зависимост, която доминира над свободата на волята им, не изпълняват правомощията си по вътрешно убеждение. "Аз съм административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата", обяви Гешев пред съвета.

За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало съдебно разрешение за влизането, което било показано на НСО. А било ползвано Бюрото, а не МВР, тъй като от МВР изтичала информация (по това време министър бе Младен Маринов от ГЕРБ).

Запомнящо се изказване пред съвета направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Ние сме уникални да говорим 5 часа до такава степен, че дори и вносителят да забрави кой е той и за какво се бори", обърна се към колегите си Лозан Панов. Той взе думата малко преди 15 ч., тоест на шестия час от заседанието. "Гешев обедини нацията. С представянето си днес блестящо показа как няма етични и професионални качества", посочи още Панов. Той припомни, че в искането на Стоилов има и данни за извършени престъпления, но ВСС не може да се занимава с това." Този, който може да започне разследване срещу главния прокурор, е прокурор. В една субординирана прокуратура, това звучи като мечта", допълни Панов. Според него главният прокурор демонстративно и по мутренски се е отнесъл към президентството.

"Много мои колеги ме питат защо се е променило поведението на г-жа Пашкунова. Не знам. Мога само да пожелая успех на нейния син в попрището, което е избрал", каза Панов, без конкретика. (Синът на Пашкунова, която е член на ВСС, е младши прокурор, а преди това работеше в спецпрокуратурата, б.а.) Това предизвика Гешев се намеси спонтанно: "Това не е поведение на кавалер!". 

"Когато избирателно, по непонятни какви правила и причини се избират СРС-та, които да бъдат огласени, това не цели публичност на прокуратурата, а преследва други цели. В случая с президента – унизяване на институцията и опит да се дискредитира името му", посочи той. И допълни, че когато във ВСС се вършат безобразия, няма какво да се учудваме, че обществеността реагира. "Защото безобразията в този ВСС станаха страшно много", обяви Панов. Още в началото на дебата първи на амбразурата в защита на Гешев се хвърли Йордан Стоев, който е избран във ВСС от парламента. "Нека да не отваряме кутията на Пандора. Ако възприемем, че на базата на публикации може да се образува процедура за отстраняването на главния прокурор, това би важало и за другите двама големи в съдебната власт", каза той. И на свой ред цитира публикации в някои сайтове, които твърдят, че Бойко Рашков ще стане посланик, а Стоилов - конституционен съдия, ако атакуват Борисов и Гешев. Стоев все пак посочи, че той не поставя под съмнение, че мотивите на Стоилов са користни. Сред защитниците на Гешев бързо се подредиха още Стефан Петров от следователската квота в съвета, Цветинка Пашкунова от съдийската, Огнян Дамянов от прокурорската, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Даниела Марчева, Боян Новански, Калина Чапкънова, които са от квотата на НС. Като Огнян Дамянов блесна с твърдението, че главният прокурор може да носи отговорност за личните си действия, а главният не бил ходил в президентството.

За да бъде отстранен Гешев, "за" трябва да гласуват 17 от членовете на ВСС. Той по принцип се състои от 25 члена, но в момента е с 22. След това процедурата се финализира с президентски указ.

БУРЯ В ПАРЛАМЕНТА

Заседанието на ВСС сутринта предизвика тежка разпра и в Народното събрание. Всичко започна, когато съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че обсъжданата от съвета тема е "изключително важен политически факт, който налага НС да вземе отношение". "Когато имаме състав на ВСС, който не гарантира независимостта на съдебната власт, а е главен изпълнител на поставянето й в зависимост, това налага останалите власти, в защита на Конституцията и на републиката, да не стоят равнодушно", изтъкна той.

Иванов напомни, че според Конституцията главният прокурор може да бъде отстранен за накърняване на престижа на съдебната власт. "Какъв престиж, Боже мой, има българската съдебна власт, особено българската прокуратура и българският главен прокурор? България е под три мониторинга и последният доклад отново ни напомня за проблема с ненаказуемостта на главния прокурор. България стана обект на безпрецедентна интервенция в нашия суверенитет, преди всичко правосъден суверенитет, с акта "Магнитски", емоционално обяви Иванов. Той заяви подкрепата на дясната коалиция за действията на правосъдния министър Янаки Стоилов и повтори направената вече заявка за дискусия с участието на всички парламентарни групи за конституционна реформа в правосъдието.

Тук се намеси Йордан Цонев от ДПС. "Искаме ли независима съдебна власт, или искаме съдебна власт, зависима, но не от българската държава?", обърна се той към десницата. И поиска да се потърси сметка и на Лозан Панов, защото бил политически ангажиран. А "Магнитски" обяви за закон, който не признава принципа за невинност до доказване на противното и не позволява съдебна защита. "Нашите партньори от САЩ могат да си приемат каквито си искат закони. Нашето партньорство с Щатите ще продължи и за в бъдеще. Но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на Щатите на българска територия, въпреки че то не е пренесено на европейска?", попита той. И съобщи, че ДПС ще поиска изслушване на финансовия и на икономическия министър, за да кажат на основата на какъв български закон е направен списъкът на санкционираните.

Провокиран, на трибуната излезе Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", който подкрепи Христо Иванов. "Независима съдебна система? Вие сериозно ли? Презумпция за виновност? Вие сериозно ли?", обърна се той към Цонев. И се закани: "Няма да оставим ВСС в този му състав да продължи да прави свинщините, които прави. Ние ще участваме във всеки един дебат и ще направим правосъдната реформа."

Вижте тук какво пише в предложението на Стоилов:

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

Освобождаване на Гешев се разглежда във ВСС

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Wednesday, July 21, 2021

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?