Quantcast
Четвърти кандидат за български европрокурор се отказа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Четвърти кандидат за български европрокурор се отказа

3 134
 Скрийншот
Втори ден прокурорската колегия на ВСС изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори.

Четвърти кандидат за европейски делегиран прокурор се отказа днес от участие в процедурата. Така в състезанието остават 19 души, които се борят за 6 места. Вчера и днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва претендентите по азбучен ред, а за утре е насрочен и изборът. Последна дума ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

България има право на 10 делегирани прокурори, които от тук ще работят по делата за крупни евроизмами. Прокурорската колегия вече излъчи 10 души, но Кьовеши отхвърли шестима с обяснението, че не покриват критериите да заемат длъжността. Затова и съветът, макар и доста неохотно и след личното посещение на Кьовеши в България, бе принуден да открие нова процедура по избор, за да попълни квотата на страната.

Шефът на районната прокуратура в Сливница Пламен Петков днес не се яви на изслушването. Петков не е депозирал изричен отказ, а в телефонен разговор е уведомил кадровиците, че няма да дойде, съобщи "Лекс". В мотивационното си писмо за кандидатстване Петков пише, че би бил изключително полезен като европейски делегиран прокурор. Той разказва, че е натрупал опит, докато е бил командирован в Софийската градска прокуратура, както и в спецпрокуратурата.

Преди него отказ от участие в процедурата заявиха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и съдиите Вилислава Ангелова и Галина Господинова-Стефанова. Мотивите на четиримата не са известни. 

Дотук одобрени българи, които ще работят по евроделата на местна почва, са Вероника Трифонова са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева. 

 

Още

Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11.10.2021

3015
ВСС праща на Кьовеши петима прокурори и спецсъдия за еврообвинители
21 магистрати се борят да работят за Кьовеши от България

08.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3513