Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четворната коалиция изглаждаше противоречия по тъмни доби

01 Юни 2022Обновена
БГНЕС
Управляващата коалиция заседава по тъмни доби вчера.

Управляващите проведоха коалиционен съвет вчера малко преди полунощ. Представителите на четирите формации се събраха в сградата на Министерски съвет. Следващата седмица трябва да бъде внесен в парламента актуализираният бюджет с антикризисните мерки. Знае се, че сред темите са били именно актуализацията на бюджета, а и Плана за възстановяване, позицията на България за Северна Македония, вероятно и дерогацията по отношение на вноса на петрол. По някои от тях различните фракции имат противоречия.

Борислав Гуцанов от БСП обясни тази сутрин пред БНТ, че бюджетът трябва да бъде приет до 25 юни. В началото на традиционното за сряда правителствено заседание премиерът Кирил Петков потвърди, че целта е от второто полугодие страната да има променен бюджет. Иво Мирчев пък от ДБ каза пред bTV, че промяна за Северна Македония няма, темата не била обсъждана обстойно. Съветът преминал диалогично и конструктивно. "Разбрахме се да има списък с цялото законодателство, което е необходимо във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Разбрахме се и до четвъртък да ни бъдат изпратени всички разчети за актуализацията на бюджета и макрорамката", каза пък пред БГНЕС Любомир Каримански от ИТН.

В петък ще заседават експерти на коалицията.

 

КОМЕНТАР

В цветен коментар пред БНР социологът Боряна Димитрова заяви, че правителството се лута между епизоди на филмите "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно". Според нея близките решаващи фактори за оцеляването на коалицията са инфлацията и антикризисните мерки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?