Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия одобри промяна в швейцарското правило за пенсиите

Отхвърлено бе увеличението на максималния осигурителен доход на 4200 лв.

15 Дек. 2022Обновена
БГНЕС

Депутатите от бюджетната комисия одобриха предложение на "Продължаваме промяната" към удължителния закон, с което се променя швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Одобреният тази вечер на второ четене текст предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100 на сто от нарастването на осигурителния доход или 100 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Сега се ползват по 50% от двата показателя. Това би довело до малка разлика в процента за увеличение за 2023 г. - от 12 на 12,7%.

С днешното гласуване в бюджетна комисия шансът на новото швейцарско правило нараства. То получи подкрепа и в социалната комисия на първо четене. Любопитно е, че приемането на този текст беше изключение от обичайния подход на комисията към другите законопроекти, които партиите промушиха между първо и второ четене в закона за удължаване на тазгодишния бюджет. В другите случаи депутатите отхвърлиха промените, тъй като са свързани с други закони, допълнителни разходи и като цяло са несъвместими с удължителния закон.

 

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Минимална заплата от 770 лв. от 1 юли 2023 г. е най-вероятният вариант, който ще бъде приет от служебния кабинет. Това стана ясно по време на второто четене в бюджетна комисия в НС на закона за удължаване на тазгодишния бюджет през 2023 г.

Депутатите отхвърлиха четири предложения, свързани с увеличение на минималната заплата, с аргумента, че са недопустими за удължителния закон, тъй като вече са предмет на отделни закони. Първо отпадна предложението на БСП в преходните разпоредби на удължения бюджет да бъде записано, че минималната работна заплата за държавните служители става 850 лв. от 1 януари. Със сходни аргументи след това бяха отхвърлени още три предложения минималната заплата да се увеличи за всички - две на БСП и една тяхна редакция на "Продължаваме промяната". Предложението на БСП тича и по самостоятелна писта с отделен проект за промени в КТ, който предстои да влезе за второ четене в социалната комисия. Това на "Промяната" пък го редактира, тъй като в първоначалния си вариант идеята на БСП не е изпълнима.

Финансовият министър Росица Велкова отново обясни, че повишението от сегашните 710 лв. на 850 лв. ще породи близо 1 млрд. лв. допълнителни разходи за държавната и общинската администрация. Разходът за самото увеличение на минималната заплата е около 614 млн. лв., но заради твърде голямото сблъскване на възнагражденията за най-ниските длъжности в администрацията с по-високите, трябва да се направи допълнително диференциране нагоре по йерархията и оттам идва сумата от 1 млрд., обясни Велкова.

От обясненията на Росица Велкова в комисията се разбра, че държавата не може да си позволи дори да вдигне до 770 лв. най-ниското месечно възнаграждение от 1 януари. Това пък е предложението на служебния социален министър за постановление на Министерския съвет. Велкова съобщи, че становището на МФ към този проект ще е увеличението на 770 лв. да се отложи за 1 юли 2023 г.

 

ОСИГУРОВКИ И БОЛНИЧНИ

За радост на ИТ сектора, депутатите отхвърлиха и предложението на БСП в удължителния закон за бюджета да бъде записано в преходните разпоредби, че максималният осигурителен доход се повишава до 4200 лв. Това също се счита за недопустимо да се включва към този законопроект. Със същите мотиви се провали и опитът на Левицата да прокара тук преизчисленията на пенсиите, които вече бяха отхвърлени при дебатите в социална комисия на отделните законопроекти.

В удължителния закон имаше и предложение на "Продължаваме промяната" третият ден от болничния да се прехвърли на НОИ, но депутатите го отхвърлиха. В залата се появи алтернативно предложение от Адлен Шевкед изцяло да отпадне ангажиментът на работодателите да плащат част от болничния, но то бе отхвърлено, като Асен Василев припомни, че поне един ден задължение на работодателя оказва възпиращ ефект. В момента първите три дни са за сметка на работодателя, а НОИ се включва от четвъртия нататък.

Още по темата