Медия без
политическа реклама

Българският офис на Кьовеши може да остане без хора

3/4 от делегираните прокурори се борят за повишение, но централата блокира конкурса

Неотдавна и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов се срещна в Люксембург с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Теодора Георгиева, която е българският представител в Европейската прокуратура. Не се разбра обаче дали са обсъдили проблема с конкурса.
ПРБ - пресцентър
Неотдавна и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов се срещна в Люксембург с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Теодора Георгиева, която е българският представител в Европейската прокуратура. Не се разбра обаче дали са обсъдили проблема с конкурса.

Българският офис на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура може да остане без магистрати, които разследват тук делата за злоупотреби с евросредства - т.нар. европейски делегирани прокурори. Причината е, че от 12 делегирани прокурори 9 участват в конкурса за апелативни прокурори в страната.

България има квота от 15, която така и не е успявала да запълни. Освен това вече няколко делегирани прокурори напуснаха, преди да завършат мандата си, избирайки други постове. Затова може да се предположи, че ако някой от 12-те спечели конкурса, той ще си тръгне от Кьовеши. Все пак има и вариант, след като спечели, да довърши европейския си мандат и тогава да започне в апелативна прокуратура. 

Конкурсът за 15 места за повишение в апелативните прокуратури беше обявен от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 14 септември 2022 г., т.е. преди близо 2 години. 9 от местата са в София, три - във Варна, две във Велико Търново и едно - в Бургас. 

Конкурсът обаче е зациклил, тъй като от Европейската прокуратура са отказали да предоставят на конкурсната комисия дела, по които са работили делегирани европрокурори. Това се разбра преди дни от думите на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев по време на обсъждането на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), организирано от Министерството на правосъдието.

Кандидатите в конкурса, общо 242-ма, са били атестирани, а след това конкурсната комисия е започнала да изисква по три дела на всеки за проверка. По информация на "Лекс" от съвета, за да оцени работата на делегираните европрокурори, комисията е поискала и някои от делата, по които са работили за Европейската прокуратура, за да ги оцени на базата на актуална информация за работата им. Но не ги е получила и това е забавило целия конкурс. 

По неофициална информация, за да не се бави повече конкурсът, комисията е решила да провери "по-стари" дела на част от делегираните европрокурори, докато те са заемали различни длъжности в българската прокуратура. Това обаче ще опорочи конкурса и ще го направи лесен за събаряне в съда, коментира пред "Сега" магистрати.

 

БЕЗ ОТГОВОР

В понеделник "Сега" попита кабинета на Кьовеши дали наистина изпитната комисия в София няма достъп до приключените дела на делегираните прокурори. Дали такъв достъп е поискан? И ако не е даден, значи ли това, че Европейската прокуратурата няма доверие в националната? Дали има съгласие от Европейската прокуратура делегираните прокурори да участват в конкурса за апелативни? И как би се отразило на работата на европрокуратурата, ако те спечелят конкурса и напуснат.

От кабинета на Кьовеши обещаха да проверят и да дадат отговори, когато е възможно. Това още не се е случило.

 

КОИ СА ДЕЛЕГИРАНИТЕ ПРОКУРОРИ

Пръв сред равни в българския офис на Кьовеши е Димитър Беличев. Той организира работата на колегите си Бригита Байрякова, Валентин Ангелов, Анна Каменова, Моника Митова, Светлана Шопова, Вероника Трифонова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова, Василен Бенчев, Михаела Райдовска.

Документи за участие в конкурса за апелативни прокурори не са подали единствено Димитър Беличев, Анна Каменова и Василен Бенчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата