Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български "Спартан" докара в София ранени арменци (ГАЛЕРИЯ)

Стабилизирано е състоянието на транспортираните трима граждани, съобщиха от "Пирогов"

07 Окт. 2023Обновена
БГНЕС архив
Български военен самолет "Спартан" със спасителна мисия до Армения. 

Стабилизирано е общото състояние на тримата чужди граждани, които бяха транспортирани от Армения с военния самолет „Спартан“. Те се подготвят за оперативно лечение, съобщи проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“, на брифинг пред журналисти. 

Тримата пострадали са транспортирани при нас по линия на Европейския план за бедствия и аварии, заяви тя и добави: „Всички са с обширни и дълбоки изгаряния, в тежко състояние са, не са интубирани. Предстои им дълго лечение – няколко етапа оперативно лечение, и продължително възстановяване при успешно лечение“.

Двама от пациентите са с 50% изгаряния, третият – с 80%, обясни тя. Двама ще бъдат оперирани в понеделник, след извършване на необходимата подготовка, във вторник – третият пациент. И тримата са транспортирани в стабилно състояние. 

Имаме възможност да приемем още трима пациенти от пострадалите в Нагорни Карабах, за което уведомих Министерството на здравеопазването, каза още проф. Аргирова. 

Български екипаж и медицински специалисти от Военномедицинска академия транспортираха от Ереван трима тежко пострадали при взрив арменски граждани. Пострадалите са хора от Нагорни Карабах, те са били сериозно ранени при ракетен обстрел на бензиностанция. Със "Спартан"-а летяха три придружаващи лица и шестчленен медицински екип на Военномедицинска академия, с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

Транспортът на пострадалите бе осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет „Спартан“. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16-а авиобаза „Враждебна“. В 00,35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище „София“ с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ, уточняват от МЗ.

"Имат шанс за живот. Не са интубирани, но са в тежко състояние, с дълбоки изгаряния. Ще има много работа по тях. Но лекарите в "Пирогов" неведнъж са правили чудеса", заяви сутринта по БНТ здравният министър Христо Хинков.

Тримата души са били ранени на 25 септември в Нагорни Карабах, когато ракета удря горивен склад край бензиностанция, на опашка пред която са били наредени стотици автотомобили. Ранените са десетки. Нашите власти са откликнали на сигнал за помощ, изпратен до държавите членки от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC).

Ключови думи:

Спартан, България, Армения

Още по темата