Медия без
политическа реклама

България предаде пореден младеж от колцентър за съдене в Германия

28-годишният Никола Б. е обвинен от немската прокуратура за измами и е заплашен от 15 г. затвор

03 Яну. 2024
МВР
Българската полиция проведе поредица от акции в колцентрове по искане на Германия и Австрия

Варненският апелативен съд окончателно разреши изпълнението на европейска заповед за арест по отношение на издирван от германските власти българин с цел наказателно преследване. Тя е издадена от Районния съд в Бамберг, а 28-годишният Никола Б. е издирван за участието му в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления, съобщават от българския съд.

Това е пореден случай на предаване на младеж от колцентър за съдене в Германия. Изчисленията сочат, че подобна заплаха тегне над повече от 5000 души. От предадените вече има няколко случая на ефективно осъдени.

Измамите, за които е обвинен българинът, са извършени от януари 2019 до декември 2020 г., като засегнатите хора живеят в различни населени места в Германия. Според Наказателния кодекс на Федералната република, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен българинът, е 15 години затвор. Никола Б. е арестуван на 25 октомври 2023 г. във Варна.

Поредна тревожна информация за 15 българи, работили в кол центрове с Европейска заповед за арест. Вече има момчета, които излежават присъда в Германски затвор.

Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, младият мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти. Вместо да бъдат вложени, депозираните средства били превеждани по сметки на групата.

Основният спор между страните е за това къде е извършено престъплението. Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на осъществяване на имотната вреда - където е станало разпореждането с парични средства, а именно в Германия. Защитата счита, че няма доказателства за ощетени германски граждани, т.е. няма измама.

Адвокатите отстояват тезата, че частично деянието е извършено в нашата страна, а в тези случаи приложим е българският закон. Ако все пак е имало ощетяване, то не е извършено от търсеното лице, защото Никола не е боравел с финансови средства, а само е предлагал продукти, собственост на дружеството - негов работодател.

Поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди, като има дори наказание от 4,6 години затвор. Това стана ясно от разговор с Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия, в предаването „На фокус” по Нова тв.

Според германските власти 28-годишният мъж е бил част от престъпна групировка от лица, съзнателно и умишлено обединени, за да извършат продължителна, съвместна "кибертърговска измама". Съгласно описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори Никола осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро. Срещу него не са водени досъдебни производства в България за въпросните деяния.

Варненският апелативен съд е категоричен, че за цялостно и ефективно разследване, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата държава. Там е започнало наказателно преследване, там са жертвите на деянията, там са събрани доказателства. Затова и чрез предаването на исканото лице на германските съдебни власти, то ще има реална възможност да реализира пълноценно и ефективно защитата си, включително и като участва в процеса на събиране на доказателства, твърдят българските магистрати.

Германия е гарантирала възможността българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на евентуално ефективно наказание.

Още по темата