Медия без
политическа реклама

България и САЩ правят промени в договора за първите 8 F-16

Те не предвиждат увеличаване на сумата

22 Апр. 2024
Локхийд Мартин
F-16

България и САЩ правят секретни промени в договора за придобиването на първата партида от 8 изтребители F-16, които Министерски съвет иска да бъдат ратифицирани от парламента, но да не бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

Това става ясно от внесен от правителството в Народното събрание  проект на Закон за ратифициране на международен договор за изменение и допълнение на договора за купуването на самолети F-16 Block 70  по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS). Посочено е, че този нов договор е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София, но трябва да има и ратификация от парламента.

Става дума за промени в договора, който бе подписан от министъра на отбраната на 11 юли 2019 г. и бе ратифициран със закон, приет от 44-ото Народно събрание на 26 юли 2019 г. През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Първите машини трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г. Срокът беше удължен с близо 2 години, заради проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на пандемията. Сега първият самолет трябва да е готов до края на т.г.. Той обаче ще пристигне през март 2025 г., защото ще бъде използван за обучение на техническия състав.В мотивите към предлаганите сега промени от правителството е посочено, че измененията "не увеличават стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената от нас сума". Твърди се и че не се "намаляват или стесняват заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70".

България е договорила два вида компенсации за общо 34,5 млн. долара заради забавянето на доставките на платените изцяло партида от първите 8 изтребители F-16.

Правителството посочва, че основните промени в договора са свързани с коригиране на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Предвижда се и намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии. Ще има и промяна на доставчици на отбранителни продукти и услуги. Записано е и, че се добавят 11  нови линии, финансирани за сметка на заложени средства по съответните линии или чрез пренасочване на средства от други линии на  договора (съществуващи или изтрити).

Според Министерски съвет подписаният международен договор съдържа „контролирана некласифицирана информация“ (Controlled Unclassified Information-CUI), която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. Това изключва и възможността за обнародването й в „Държавен вестник“". Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност в тази връзка се предлага Народното събрание да разпореди международният договор да не се обнародва. Такава възможност е предвидена от Закона за международните договори на България, според която органът, който дава съгласие за обвързване на България с международен договор, може в акта за обвързване да разпореди той да не се обнародва, посочва кабинетът.

На церемония в 162-ра ескадрила на ВВС на САЩ капитан Александър Велинов бе признат за първия български пилот, преминал първоначалния курс на обучение за летене с F-16. Макар церемонията да премина скромно и неформално, резултатите са огромни, коментира БГнес.

Натъртва се, че американската програма установява стандартен срок от 2 месеца за подписване на договори и допълнения и изменения към тях. Предвид изискванията на българския закон за международните договори, спазването на този срок на практика е невъзможно. Поради това Министерството на отбраната е поискало удължаване на срока на валидност с 60 дни до 17 юли 2024 г. и очаква потвърждение от американска страна. Това допълнително удължаване на срока за влизане в сила по българското законодателство при определени ситуации може да доведе до негативни финансови последици (увеличаване на цените на продукти и/или услуги), забавяне в хода за изпълнение и в крайна сметка промяна в сроковете за доставка на самолетите и тяхната ефективна поддръжка и използване, пишат от правителството.

Ключови думи:

F-16

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?