Медия без
политическа реклама

България е предала на Турция заподозрян в тероризъм

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу благодари на нашите власти за съдействието

11 Яну. 2023
След атентата в Истанбул бяха разпространени кадри от задържането на Ахлам Албашир, заложила бомбата на бул. "Истиклял"
ЕПА/БГНЕС
След атентата в Истанбул бяха разпространени кадри от задържането на Ахлам Албашир, заложила бомбата на бул. "Истиклял"

Заподозрян за участие в терористичното нападение в истанбулския квартал Таксим е екстрадиран от България в Турция, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БГнес. Българските власти предадоха Хазни Гьолдже, който е помогнал на заподозрения Билал Хасан да избяга от страната след терористичния акт. Турските власти установиха, че той се намира в съседната балканска страна, заяви вътрешният министър Сойлу по време на телевизионно интервю.

"Обсъдихме въпроса с (властите в) България. Те ни го предадоха (Гьолдже) в Одрин около 18,00 ч. местно време. Благодарим на България за съдействието", добави министърът.

Хасан е откарал извършителя на бомбения атентат в деня на нападението, при което загинаха шестима души, а 81 бяха ранени на оживения истанбулски булевард "Истиклял".

Турските власти отказаха да приемат съболезнованията от САЩ след терористичната атака в центъра на Истанбул, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според него правоприлагащите органи на републиката знаят кой е ръководил експлозията.

Разследването на истанбулската главна прокуратура за терористичната атака е в ход, като са задържани 59 заподозрени, 24 от които са в ареста в рамките на разследването.

По-рано Сойлу съобщи, че братът на Хасан също е бил заловен от силите за сигурност.

Според разследването Ахлам Албашир, която е заложила бомбата, е признала, че е влязла нелегално в Турция от сирийския град Африн, след като е получила оперативно обучение от терористичната група YPG, която е сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия, обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

След нападението Турция започна въздушни операции срещу терористичната групировка в Сирия и Ирак, а президентът Реджеп Тайип Ердоган намекна, че на дневен ред е и сухопътна операция за прочистване на северната част на Сирия от терористичните групировки, които заплашват Турция.

Още по темата