Quantcast
България е пратила на Бейрут дарени от ОАЕ дезинфектанти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България е пратила на Бейрут дарени от ОАЕ дезинфектанти

Половината фурми пък са изпратени към Главното мюфтийство
2 293

Част от дезинфектантите, които страната ни получи като дарение от Обединените арабски емирства заедно с няколко тона фурми, са изпратени като дарение в Бейрут. Това става ясно от отговори на шефа на Българския червен кръст Христо Григоров на въпроси на Mediapool.

От организацията са отговорили, че е правена експертиза на получените от ОАЕ дезинфектанти. Те са се оказали негодни за медицинска употреба, но стават за дезинфекция на ръце и повърхности. Въпреки това, значителна част от дарените дезинфектанти - 500 опаковки от по 250 мл. - са изпратени от БЧК като дарение в Бейрут.

Половината от прословутите фурми от Абу Даби пък са изпратени към главното мюфтийство, чрез което са раздадени на нуждаещи се хора. Другата половина са предадени на социалните служби в цялата страна, като БЧК гарантира, че всички фурми са достигнали до хората в нужда.

Припомняме, че в средата на април България получи дарение за борба с коронавируса от Абу Даби, което съдържаше фурми и медицински консумативи, включително дезинфектанти. Дарението, сред което имаше още маски, ръкавици и калцуни, бе предоставено на държавата под формата на дарение от фирмите "Интръст" и "Градус". Първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Пратката бе шумно рекламирана от властта като огромна помощ срещу короновируса след бартер – ОАЕ получава 32 тона храни, дава ни 15 тона медицински изделия. Министърът на икономиката Емил Караниколов дори пътува до арабската държава, за да уреди сделката, въпреки че след това трябваше да излезе в 14-дневна карантина.

Първата информация за размяната бе изнесена от председателя на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той обяви, че двете български фирми са изнесли 32 тона храни към ОАЕ, за да получи България 15 медицински консумативи. После обаче дарението стана обект на скандал, защото сайтът "Биволъ" написа, че медицинските консумативи са едва 3 тона. Останалата част са фурми - 12 тона, които Караниколов похвали като "питателна храна". "Бивол" наля още масло в огъня с публикация, че дезинфектантите не отговарят на здравните изисквания и били изтеглени от пазара на ОАЕ. Именно заради това през май т.г. започнаха да се правят изследвания в две лаборатории - на РЗИ и Министерството на икономиката. Тогава стана ясно и че половината от фурмите са раздадени на социално слаби.

Странна бе и реакцията на министрите на икономиката, на социалната политика и на земеделието, които се правеха на нищо незнаещи за дарението. През юни депутатът от БСП Георги Гьоков зададе въпроси на трима министри за конкретиката от бартера, но му отговориха с по 3-4 изречения, че не разполагат с нужната информация.

 

 

Ключови думи:

фурми, Бейрут, дарение

Още

Произведение на Кристо влезе във Ватиканските музеи

21.10.2021

745
Лекарят, който неочаквано стана иконописец
Ливан обяви ден на траур след сблъсъците на протеста в Бейрут

15.10.2021

Обновена

1428