Медия без
политическа реклама

Българин е сред арестуваните в Германия за кокаин за милиарди евро

По сигнал на колумбийските власти е проведена операция, при която са задържани общо 35,5 тона кокаин

17 Юни 2024
Тонове кокаин се хващат през последните месеци из цяла Европа
Евронюз
Тонове кокаин се хващат през последните месеци из цяла Европа

Българин е арестуван в една от най-мащабните операции срещу трафика и разпространението на кокаин в света. В понеделник, 17 юни, германските следователи обявиха, че са иззели кокаин на стойност 2,6 млрд. евро (5.17 млрд. лева) от няколко контейнеровоза и са арестували седем души в рамките на най-голямото досега намерено количество кокаин в страната, предаде Associated Press, цитирана от Фокус.

Прокурорите в западния град Дюселдорф заявиха, че са конфискували 35,5 тона кокаин след сигнал от колумбийските власти. Те добавиха, че са открили 25 тона кокаин в пристанището на северния град Хамбург, други 8 тона в нидерландското пристанище Ротердам и почти 3 тона в Колумбия. Наркотиците са били скрити сред зеленчуци и плодове.

Конфискуването на наркотиците не е било обявено предварително.

Заподозрените - на възраст между 30 и 54 години - са арестувани през последните седмици и се смята, че стоят зад контрабандата. Сред седемте са германски, азербайджански, български, марокански, турски и украински граждани, се посочва в изявление на прокуратурата. Тяхната самоличност не е посочена в съответствие с германските правила за защита на личните данни.

Според тях бизнесмен от западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия е създал 100 фирми за пощенски кутии, за да изглеждат превозите законни.

"По-конкретно, заподозрените са обвинени в организиране на транспортирането на 10 морски контейнера с големи количества кокаин от Латинска Америка до Европа в периода от април до септември 2023 г. с други все още неизвестни съучастници, за които се твърди, че пребивават в Турция чрез създадени за тази цел фиктивни компании", се посочва в писмено изявление на прокурорите.

Министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах е похвалил огромното задържане на кокаин на пресконференция в Дюселдорф. "Това е удар по международната организирана престъпност", е заявил Лимбах.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

Около 220 кг кокаин годишно се консумират в България. Това разкри наскоро началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция Митници" Стефан Бакалов. Той обяви, че най-масовият продукт в цял свят са канабис продуктите. Вторият по масовост на употреба сред наркотиците е именно кокаинът. Годишно се произвеждат около 2800 тона кокаин. "Задържанията на кокаин годишно са около 1900 тона и близо 1000 тона са на пазара. От тях около 350 тона са в Европа, около 200-220 кг се използват масово в България годишно", заяви Стефан Бакалов.

Трафикът на наркотици в световен мащаб е динамичен и се движи по правилата на пазара, каза още той. В момента Европа е най-големият консуматор на кокаин, но той е много търсен и в някои държави в Близкия Изток и Азия, а там цената на наркотика е в пъти по-висока. Кокаинът си остава най-скъпата стока. Навлизат обаче по-масово и метаамфетаминът и фентанилът.

"Независимо от голямото количество задържан хероин у нас, факт е, че има спад на производството, на потреблението и на трафикирането му. Въпреки този спад обаче трафикът на хероин продължава, тъй като все още има потребители", обяви митническият шеф.

Според него, основните потребители на хероин са в три региона - това са част от мигрантите в Европа, Русия и Близкия изток и Централна Азия. През нашата страна преминава част от един от маршрутите за трафикирането му. 

Стефан Бакалов обясни, че подбирането на целите за проверка включва предварителна информация, която службите успяват да добият. Следва визуален анализ. Проверките с кучета е изключително важна част от работата, добави още той. 

По думите му у нас има и лаборатории за производство на метамфетамини и амфетамини. Наскоро ГДБОП са разбили една от най-големите за метамфетамин.

Само преди месец, в Бургас бе заловен кокаин в контейнер с еквадорски банани, който е оценяван за близо 7 млн.долара. Това стана ясно тогава по време на брифинг, в който участваха окръжният прокурор Георги Чинев и вече бившата шефка на митниците и намираща се в момента в ареста Петя Банкова, Тогава те дадоха подробности за мащабната акция на пристанище Бургас, по време на която бяха открити 169 кг кокаин. 

Прокурор Чинев обяви, че килограм кокаин се продава на едро за 40 000 долара, така че цената на заловеното е 6,8 млн.долара.  "Подобно количество е безпрецедентно за Бургас. По цени на свободния пазар един килограм се търгува на близо 40 хил. долара“, отбеляза в края на март прокурор Чинев. Той добави, че вносител на плодовете е българско търговско дружество, което едно от най-големите вносители на цитрусови плодове в България. До момента не е установено негова съпричастност към престъплението, заяви прокурорът. "Доказателствената задача, която трябва да реши досъдебното производство в хода си е за къде са предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката", каза още Чинев. 

Контейнерът е пристигал от Еквадор. Служителите за борба с наркотрафика са селектирали за проверка няколко контейнера с банани. В 3 от тях са забелязани подозрителни зони. След проверка са открити 150 съмнителни  пакета с около 170 кг кокаин, разкри Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници“. Дрогата е била във фабричен отсек, а не в някакъв тайник или пригодено скривалище.

"Контейнерът е част от товар, който е пристигнал от пристанище Гуаякил в Еквадор с контейнеровоз "Мадисън" 2, пътувал е по маршрута Гуаякил - Панама - Малта - пристанищен комплекс Бургас", обясни Бакалов. Към момента няма задържани лица. Не е ясно дали пратката е била предназначена за вътрешния пазар.

В края на януари 2020 г. при международна операция в София, бяха задържани голямо количество наркотици - около 500 кг кокаин, импрегниран в кашони с лайм, внесени от Колумбия. Дрогата бе открита в района на Зеленчуковата борса на столичния кв. "Слатина". Тогава бяха задържани трима души, сред които и бивш директор на Агенция "Митници".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Германия, кокаин, българин

Още по темата