Quantcast

Медия без
политическа реклама

Божков показа извлечения за 11.8 млн. лв. такса помагане

С тях си е осигурил от ГЕРБ преференциално третиране на хазартните фирми, премиерът Бойко Борисов отказа коментар

02 Юни 2020Обновена
Фейсбук

Бизнесменът Васил Божков публикува във "Фейсбук" извлечения от личните си сметки, от които се вижда как е теглил огромни суми кеш. От поста му се разбира, че това са пари за т.нар. такса "Помагане" в размер на 20% от печалбата на "Национална лотария".

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?", пита Божков.

От извлеченията се вижда, че той е теглил общо около 11,8 млн.лв.

- през януари 2018 - 2 673 300 лв.

- май 2018 - 1 063 333 лв.

- септември 2019 - 600 000 лв.

- октомври 2019 - 3 849 500 лв.

- ноември 2019 - 3 607 850 лв.

В друг пост Васил Божков разяснява в прав текст и вчерашния комикс. В "История на рекета" се разказват известни факти за промените в законите за хазарта, които пряко облагодетелстват неговите фирми. През 2013 г. "Национална лотария" плаща 10% данък. През 2014 г. тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота. Според Божков тогава премиерът Бойко Борисов му направил контраоферта:  "Аз ще оправя нещата. Ти после ще ПОМАГАШ". А председателката на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова разяснила: "Ще подменим само една точка от поправката. Другите не трябва да разбират". След това от ГЕРБ гласували срещу поправката на Кадиев и тя отишла в кошчето. А ГЕРБ внася и приема ново предложение с "малката промяна" - да се плаща 20% такса върху комисионите за всички хазартни игри. След това идва "инструктажът" - Борисов казал на Божков: "Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш". Според Божков Горанов му разяснил: "20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона". Бизнесменът от Дубай е нарекъл това такса "Помагане". Схемата завършва с "Проста математика" - 500 млн.лв такси към държавата, 20% помагане изплащани в брой на конкретни лица.

От финансовото министерство отказаха коментар. А за бТВ премиерът Бойко Борисов отговори писмено: "Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова. От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителен режим с обвиняемите и не коментирам техните защитни тези!".

От извлеченията става ясно, че Божков е теглил най-много в края на м.г. Тогава станаха известни проблемите на бизнесмена със съдружниците му и прокуратурата.

Скандалът стана публичен около Коледа 2019 г. Тогава съдружникът на Божков в "Еврофутбол" Цветомир Найденов го обвини, че иска да му вземе бизнеса и че се страхува да не бъде убит. Именно той започва подробно да обяснява за различни финансови нарушения в хазартния бизнес на Васил Божков. "Октомври месец получих доказателство за това. Проверих го, видях, че тези неща, които съм чувал през годините, са факт и подадох сигнали. С Васил Божков сме били съдружници само в "Еврофутбол", уточнява Найденов.

"Аз и брат ми бяхме заплашени с ликвидиране лично от Васил Божков. Това се случи на 12 юни в неговия офис. И той, и ние имаме запис", казва Цветомир Найденов. Той подал сигнал към прокуратурата в началото на декември 2019 г. "Да подадеш такъв сигнал е нещо супер опасно. В момента сам съм си осигурил охраната. Сигнал за над 470 млн. неплатени данъци срещу Васил Божков е нещо супер опасно да се подаде. Ние подадохме сигнала на 5 декември. На 15 декември отидох в бТВ при Хекимян и Венелин Петков. Показах им сигнала. Не в предаването, в офисите. Срещнах се с тях. Показах им сигнала, показах им други неща и 45 дена нищо. Свързах се с "Дневник". Пуснаха ми 13 въпроса, отговорих на тях. После дойдоха на интервю в нашия офис - 6 часа интервю, включително и видеозаснемане - мълчание. После дойдоха заедно с "Капитал" - пак 5-6 часа интервю, пак нищо. В крайна сметка нищо от казаното от мен пред медиите не е видяло бял свят. Някаква невидима сила ги спира да кажат нещо. Според мен това е свързано с рекламните договори - медиите не искат да ги загубят", коментира Найденов.

Посочените от него издания отхвърлиха обвиненията и дадоха логично обяснение защо не са публикували или излъчили нищо. Те са потърсили потвърждение на информацията от други източници, като са задали въпроси към компетентните органи и Васил Божков, както изисква добрата журналистическа практика, но не са получили никакъв отговор.

Найденов е основният свидетел на прокуратурата срещу Божков, като отправя все нови и нови обвинения. "Проблемът с данъците е най-малкият проблем на Васил Божков. Този човек е сериен изнасилвач - зад гърба си има стотици изнасилвания, които са обществени тайни. Това са нощни заведения, коли, побоища. Аз познавам три жени, пострадали от Васил Божков", разкри Найденов пред NOVA през януари 2020 г.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Само преди дни прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане. 

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както и паметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата. 

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

 

 

Още по темата