Медия без
политическа реклама

Божков обяви пресконференция, докато е под домашен арест

"Поради съображения за сигурност" той ще отговаря на въпросите чрез видео връзка

08 Септ. 2023
Фейсбук

Васил Божков обяви, че ще даде пресконференция, докато е под домашен арест. Той направи това през страницата си във Фейсбук. От негов пресцентър обявиха, че "поради съображения за сигурност, г-н Божков ще отговаря на въпросите посредством видео връзка". 

Само преди два дни завърналият се от Дубай бизнесмен си пусна снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна. 

Васил Божков си пусна снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна.   "Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата", написа той на страницата си във "Фейсбук. https://www. facebook. com/photo. php?

"Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата", написа той тогава на страницата си във "Фейсбук.

Домашният арест на Божков беше определен по едно от делата срещу него - това за хазарта. Веднага след определението на съда, изненадващо стана ясно, че прокуратурата е изтеглила искането си за задържане на бизнесмена по второто дело срещу него, т.нар.криминално, по обвинения за поръчителство на убийства. По третото дело  - свързано с културно-исторически ценности, се оказа, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лв. Така отпадна и последната пречка той да бъде освободен, макар и под домашен арест, който да изтърпява в сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска". 

Адвокатите обявиха, че може би ще се окаже, че ще е проблем обвиняемият да извади парите за гаранцията, защото всичко му е запорирано. Очевидно обаче или е намерил парите, или е обжалван размерът на гаранцията, или му е даден по-дълъг срок да я внесе, щом сега се оказва у дома си.

Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани". Това написа в профила си във Фейсбук бизнесменът Васил Божков минути след като съдът го остави в ареста,  въпреки прогнозите, че той ще бъде пуснат на свобода срещу гаранция веднага след завръщането си от Дубай.

Божков беше арестуван веднага, след като кацна на 25 август, петък от Дубай. Преди това той написа на фейсбук страницата си: "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30".

Божков се върна след близо 3 години престой в ОАЕ. Той отиде там, след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява за 20 престъпления по 4 отделни дела и разследвания. През това време той громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно, или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервю за bTV на един от неговите адвокати Стоян Баумайер.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски". Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. 

Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Той е под  домашен арест в сградата на "Нове холдинг" на столичната ул. "Московска", където само отвън може да бъдат забелязани четирима души охрана.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата